Time otkrio gdje nastaje najviše selfija!

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

Foto: iportal.ba

Časopis Time proteklog tjedna objavio je listu gradova u kojima se slika najviše selfija. Dokaz je to da izraz, nakon što je uvršten u Oksfordski rječnik te proglašen internacionalnom riječi 2013. godine, dobiva sve veću pažnju ali i sljedbenike diljem svijeta.

Titulom prvaka selfija, prema istraživanju časopisa Time, može se pohvaliti filipinski Makati City. Ondje, u prosjeku, od 100 000 ljudi, njih 258 redovito slika selfije. Na drugom mjestu je New York (posebno Manhattan), dok se na trećem nalazi Miami.

Među prvih 100 nije se, na sreću ili na žalost, našao ni jedan hrvatski grad. Zagreb se nalazi tek na 152. mjestu. Međutim, naši susjedi iz Beograda zauzeli su visoko 78. mjesto (čak ispred velikih svjetskih turističkih destinacija poput Londona ili Abu Dhabija). U Beogradu se nalazi 35 ljudi na 100 000 koji su skloni selfijima.

Foto: time.com

Za one koji, još uvijek, nisu upoznati s terminom, riječ je o fotografiranju samoga sebe, najčešće pametnim telefonom ili web kamerom, a fotografija, odnosno selfie, se potom uploada na društvene mreže.  Zanimljivo je da je i način na koji se riječ piše promijenjen tijekom vremena; nekoć je riječ završavala na –y, a sada na –ie. Stručnjaci tvrde da korištenje deminutivnog sufiksa –ie pomaže da se nešto što je u suštini povezano s narcizmom pretvori u nešto simpatično. Popularnost selfija dodatno se povećala nakon ovogodišnje dodijele Oscara nakon što se nekolicina najvećih zvijezda uslikala usred velike svečanosti.

Ovo je lista prvih 10 gradova u kojima nastaje najviše selfija:

1. Makati City, Filipini
2. New York, New York
3. Miami, Florida
4. Anaheim i Santa Ana, Kalifornija
5. Petaling Jaya, Malezija
6. Tel Aviv, Izrael
7. Manchester, Engleska
8. Milano, Italija
9. Cebu City, Filipini
10. George Town, Malezija

Tekst: Petra Škrlec

Komentari

komentaraViše o