Svjetski dan plesa

array(2) { [0]=> int(2255) [1]=> int(2251) }
http://mojzagreb.info/

„Kasnije se ples pretvorio u opsesiju u kojoj provodim sate i koja me tjera da plešem čak i kada stojim mirno, nepomično, te se tako odvajam od stvarnosti. Ne znam je li to dobro, loše ili potrebno, ali…tako je“. Dio je to ovogodišnje poruke plesa  Israela Galvána.

Namjera ovakvih poruka koje se svake godine odašilju diljem svijeta povodom Svjetskog  dana plesa je da se slavi ples. Podsjećaju na univerzalnost plesa kao umjetničke discipline koja nadilazi sve političke, kulturne i etničke barijere te zbližava ljude kroz jedinstveni jezik plesa.

Svjetski dan plesa obilježava se od 1982. godine, a pokrenut je na inicijativu UNESCO-a. Zašto se održava baš 29. travnja? Zato što je na taj datum rođen Jean-Georges Noverre, jedan od najznačajnijih plesnih reformatora koji se smatra i osnivačem modernog baleta.

Ove godine dan plesa proslavili smo u društvu Zagrebačkog plesnog centra koji ga slavi od osnutka u sklopu Hrvatskog instituta za pokret i ples. Tijekom cijelog dana vrata ZPC-a bila su otvorena svima koji su željeli plesati, kao i onima koji su ples željeli samo gledati.

Koreograf Žak Valenta tim je povodom ostvario svoju veliku želju i osmislio koreografski rad za vanjski prostor na lokaciji uspinjače. Jer uspinjača, kako Valenta kaže, ima poseban štih i ona nosi duh Zagreba.

Mila Kovačević

Komentari

komentara