Studentcuts – od ideje do spektakla

array(2) { [0]=> int(986) [1]=> int(64) }


U sklopu ovogodišnje Revije u glazbenom dijelu programa nastupiti će Laka i Gretta, a zahvaljujući Hrvatskom stolnonogometnom savezu studenti će se također moći zabavljati igrajući stolni nogomet. U sklopu programa će također biti predstavljen 3D printer, studentske aplikacije, audio i video radovi, animacije te scenografije.


Da bismo objasnili što je i kako je nastao Studentcuts moramo se vratiti četiri godine unazad kada je sve počelo u kombinaciji kave, druženja s kolegama i Erasmusa. Tehničko veleučilište u Zagrebu već godinama provodi Erasmus program razmjene studenata i osoblja, u sklopu kojeg baš kao i studenti  i profesori mogu realizirati gostovanje na inozemnom sveučilištu. Upravo to je napravio Ivan Rajković. Tada asistent, danas predavač na TVZ-u  prije četiri je godine, u sklopu Erasmusa, gostovao na Sveučilištu u Mariboru gdje je sudjelovao na slovenskom studentskom festivalu pod nazivom StudentCuts. Zadovoljan viđenim, došao je na ideju da nešto slično organizira i TVZ te je u neformalnom druženju uz kavu svoju ideju predložio kolegama. Kolege su se složile kako se radi o sjajnoj ideji. S istim se složila i dekanica TVZ-a prof. dr.sc Slavica Ćosović Bajić, kao i Sveučilište u Mariboru i tako je krenulo.

Studentcuts 2016.

StudentCuts, u početku definiran kao festival, a danas revija studentske kreativnosti prvi je put održan u svibnju 2014. Osnovna ideja revije je predstaviti veliki broj kreativnih studentskih radova s područja multimedije te studentima, kroz opušteno druženje na zabavan način približiti edukaciju. Druga je pak ideja prepustiti organizaciju same revije studentima, uz moto od studenata za studente. Naravno, profesori su tu u ulozi mentora.

I premda je možda ideja krenula iz puke znatiželje i zabave na kavi, StudentCuts je zaista od svojih prvih dana do danas izrastao u nešto veliko i dobro i kvalitetno. Osim što je učvrstio suradnju između Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mariboru, uvelike je pridonio razvoju Multimedijskog centra na TVZ-u, nakon čega je uslijedilo i pokretanje novih kolegija kao što su Digitalna animacija, Digitalna televizija i Produkcija. Uz to, StudentCuts je donio i suradnju sa Studentskim zborom TVZ-a, koji je predstavničko je tijelo studenata u tijelima Veleučilišta i visokog obrazovanja te se brine za zastupanje interesa studenata na TVZ-u. Nadalje, omogućio je studentima da na „velikom platnu“ vide svoje radove. Naime, umjesto da studenti odrade svoje zadatke, profesori ih pregledaju i ocjene te da isti završe u nekoj ladici, StudentCuts studentima omogućuje da svoje radove prikažu i podijele s drugima što je  ne samo sjajna motivacija, već i svojevrsno usmjerenje u profesionalni svijet.

Studentcuts 2016.

Upravo ta kvaliteta donijela je i suradnju s Grafičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem Sjever iz Varaždina, kao i s Likovnom akademijom u Sarajevu, koja je i sama organizator revije kreativnih radova pod nazivom Pop festival. Revija je isto tako i prilika da se ostane u kontaktu s bivšim studentima. Najbolji  takav primjer je suradnja StudentCutsa i Legame Studija – prvog hrvatskog studija za virtualnu stvarnost, čiji je osnivač bivši student TVZ-a. Sve te pozitivne stvari koje je donio StudentCuts prepoznali su i sponzori, Ožujsko, Coca-Cola i Nescafe, koji već četvrtu godinu zaredom studentima i ostalim posjetiteljima Revije omogućuju uživanje u ovom dvodnevnom spektaklu uz besplatno osvježenje. A sve to odvija se u prostorijama još jednog pokrovitelja, SC-a. SC kultura promjene je za potrebe revije TVZ-u omogućio korištenje predvorja kina i kina u Savskoj 25 s kompletnom tehničkom infrastrukturom.

Kao i prethodnih godina, revija će se i ove godine održati krajem svibnja, odnosno 25. i 26. svibnja. Odnosno, u vrijeme kada je nastava na fakultetima pri kraju, studentski radovi su gotovi i spremni za prikazivanje, a ipak ima još nešto vremena za bezbrižno druženje prije ispitnih rokova.

Komentari

komentara