Storytelling as a Video Journalist – Dan prvi

Danas na petom katu FPZG-a počela je još jedna radionica za studente novinarstva – Storytelling as a Video Journalist. Kroz predavanja i praktične vježbe studenti treće i četvrte godine upoznat će se s principima rada videonovinara pod mentorstvom Karola Cioma i Darka Flajpana.

Cioma i Flajpan svoja iskustva rada na BBC-u i HRT-u  redovito prenose na mlade novinare, a intenzivnom će radionicom nas dvanaestero naučiti kako ispričati priču kroz sliku te kako je na razumljiv način prenijeti gledateljima, a očekuje se svladavanje snimanja i montaže.

Uvodnim predavanjem predstavljen nam je tzv. novinar nove generacije. On je izvjestitelj, snimatelj i montažer. Upućeni su nam osnovni savjeti kako bi se ostvarila dobra slika. Najveća greška (mladih) novinara je nedovoljna priprema. „Pet minuta planiranja prije odlaska na zadatak može vam uštedjeti pola sata na terenu“, poručuju mentori. Nakon što nam je usmjerena pažnja na važnost vizualiziranja naših priča i svladavanja jezika televizije, dodatno se upoznajemo s opremom na našem prvom praktičnom zadatku – vježbe snimanja „The Faculty“. Moramo isprobati različite kadrove i planove (sveukupno najviše deset)  – od totala zgrade do detalja televizijske najave, od stajanja s kamerom na stol do ležanja na pod dok nas za to vrijeme politolozi čudno promatraju.

Nakon zadatka s mentorima prolazimo naše radove. Kako završavamo s evaluacijom prve praktične vježbe, Cioma i Flajpan nam govore o osnovnim principima intervjuiranja što je poslužilo kao uvod u novu vježbu snimanja međusobnog intervjuiranja.

Također, da ne zaboravimo napomenuti, studenti imaju priliku tijekom ove radionice ostaviti gigantske kamere u podrumu TV studija te shvatiti iPhone kao novo oružje novinara – objektivi, mikrofoni, slušalice i stalci jedan mobilni telefon pretvaraju u novinarsku ekipu. „Danas možete vrlo kvalitetnu opremu za snimanje nabaviti za samo tisuću eura, a sve vam stane u omanju vrećicu“.

Radionica će trajati do srijede, 20. ožujka, a tijekom tog dana uslijedit će vrhunac ove radionice – snimanje i montiranje televizijskog priloga do dvije minute. Kako se snalazimo tijekom radionice i kako će izgledati naši završni radovi, saznajte ovdje. Pratite nas.

Komentari

komentaraViše o