Storytelling as a Video Journalist – Dan drugi

Novi dan radionice i novi zadaci za studente. O prvim predavanjima i zadacima s kojima smo se susretali možete pročitati ovdje. Nakon jutarnjeg kratkog predavanja o stand up-u, mentori (Cioma i Flajpan) šalju nas da napustimo teoriju i krenemo na teren. Ovaj element novinarskog izvještavanja rijetko kome dobro sjedne iz prve. Odmah nam tri stvari prolaze kroz glavu prolazi – što pričati, kamo staviti ruke, te kako što efikasnije nagovoriti snimatelja da nas prestane nasmijavati. Rijetki su uspješno odradili stand up iz prvog pokušaja (bravo, Nani!), a nekolicini od nas nije bilo dosta ni desetak pokušaja pa smo se sjetili odličnog naputka Darka Flajpana prije nego što nas je uputio na teren: „ako nakon pet, deset pokušaja ne uspijevate, prvo izbacite rečenice koje vas muče i izmijenite ih nekim drugima“.

Vraćamo se na peti kat mentorima koji generalno pozitivno ocjenjuju naše stand up-ove te nas upućuju na stvari koje bismo trebali popraviti u idućim prilikama u kojima ćemo ih koristiti. Čekaju nas još dvije vježbe danas pa što brže krećemo na sljedeću – snimanje sekvenci. Ovo je nešto o čemu vrlo malo studenata i mladih novinara razmišlja, a to je velika pogreška. „Nizanje ovakvih mini priča vodi gledatelja kroz priču te ju strukturira“, naglašavaju mentori.

Treći nas je zadatak izrazito zaintrigirao – stvaranje televizijskog priloga do jedne i pola minute koristeći samo 6 (!) kadrova (ne uključujući stand up, intervju ili vox populi). Svi smo primijenili savjete mentora te krenuli u detaljno planiranje onoga što nam je važno i potrebno snimiti. Zadatak nas je prisilio da razmišljamo kako biti ekonomičan s vremenom te još važnije, kako shvatiti i suzbiti na najmanju razinu ono što je neophodno za stvaranje slike priloga koji će biti razumljiv gledateljima.

Sutra slijedi naš najveći zadatak na radionici – ujutro krećemo na teren snimati naše priče koje definiramo s mentorima, a do 16 sati one moraju biti upakirane u jedan televizijski prilog do dvije minute. Mentore su dočekali šaroliki prijedlozi tema, a sa čime ćemo se sve usput susretati te kako izgledaju naši završni radovi saznat ćete ovdje.

Komentari

komentaraViše o