Srednja.hr uživo prenosi nastavak štrajka

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2249) }

Piše: srednja.hr

 

Uživo: Ministar se pita je li važnije pravo na obrazovanje ili štrajk

 

Nastavlja se štrajk Sindikata prosvjeta u školama i na fakultetima. Prema podacima MZOS-a  otprilike četvrtina škola radi, četvrtina škola ne radi, a polovica škola i radi i ne radi. Broj djelatnika u štrajku iznosi oko 51 posto, dakle 49 posto djelatnika radi. Pratite nastavak današnjeg štrajka iz minute u minutu.

 

Glavni problem koji su istaknuli prosvjetari su niske plaće te povećanje istih za 4 posto za zdravstvene djelatnike. Smatraju da ako ima novaca za njih, da bi se trebalo pronaći novaca i za profesore. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ima drugačiji izračun za plaće profesora te misli da je prosječna plaća za 1.000 kuna veća nego kako je predstavljao iz sindikata koji je računa prema Državnom zavodu za statistiku, a Mornar prema mjesečnim izdvajanjima profesora. Javite nam se fotografijama i informacijama o štrajku na redakcija@srednja.hr.

15:03 Prema portalu Šibenik.IN, većina učenika srednjih i osnovnih škola nije se pojavila na nastavi, unatoč upozorenju ministra Vedrana Mornara prema kojem će razrednici od ponedjeljka dijeliti neopravdane. Kako bi provjerili informaciju odlučili smo nazvati ravnatelje šibenskih srednjih škola, ali nakon deset poziva javila nam se jedino ravnateljica Gimnazije Antuna Vrančića Ivanica Belamarić, koja nam je potvrdila da su gotovo svi djelatnici škole u štrajku i da učenika uglavnom nema.

– Mi smo organizirali nastavu i pozvali đake koji nemaju gdje biti da dođu u školu, ali većina je ostala doma. Ja nisam pozvana da komentiram ministrovu izjavu, međutim, ne znam kako djeca mogu dobiti neopravdan sat kad su im profesori u legalnom štrajku, odgovorila nam je ravnateljica Belamarić i na pitanje hoće li, kao što je najavio ministar Mornar, školarci dobivati neopravdane za nedolazak na nastavu.

14:50 – Imamo podatke o broju naših članova koji štrajkaju iz 200-tinjak iz škola. Rekli smo ministru Mornaru da nemamo nikakvu namjeru ići na sastanak u MZOS nakon što je prihvaćen rebalans proračuna i nakon što je sabor raspušten. Dva su načina da se štrajk prekine. Jedan je da se prihvati zahtjev, a drugi da sindikati donesu odluku o istupanju iz štrajka, rekao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

14:43 Iz glasnogovorništva policije ličko-senjske demantirani su navodi Sindikata o popisivanju policije u školama koje štrajkaju. Iz policije je rečeno da danas nisu imali nikakvih postupanja u školama.

13:51 Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem na press konferenciji izjavila je kako u dvije škole na području Like policija popisuje štrajkaše. Dodala je kako se ljudi boje za svoju sigurnost pa ne želi izlaziti s imenima.

12:38 U jutrošnjoj izjavi za medije ministar obrazovanja Vedran Mornar još je jednom naglasio kako misli da štrajk nema smisla i da on neće imati neke rezultate jer za ovu godinu ne mogu povećavati plaće, a za sljedeću mogu nakon izbora.

– Dakle mi obećavamo da će poslije izbora biti povišice, međutim, sad je proraćun za ovu godinu donesen i znate i sami da smo praktički tehnička vlada i u takve obaveze danas ne bi htjeli ulaziti, osim što je dao obećanje za nakon izbora, još je jednom podsjetio da trenutno ne mogu ugovorima obvezati sljedeću vladu.

Na pitanje novinara koliko štrajk može dugo trajati Mornar je istaknuo kako to nije do njih već do sindikata.

– Mislim da nije dobro djeci uskraćivati pravo na obrazovanje koje je zagarantirano ustavom. Ja bih podsjetio i sindikate na njihov kolektivni ugovor koji ih obvezuje da će se prilikom štrajka poštivati ustavne slobode i prava drugih, izjavio je ministar Mornar i pitao je li važnije ustavno pravo na obrazovanje ili na štrajk profesora.

12:02 Na ulazu u zagrebački Ekonomski fakultet nalazi se plakat štrajk prosvjetara okupljenih u Vertikali obrazovanja. Rektor Boras izjavio je još jučer kako će se ispitni rokovi normalno provesti.

11:28 Nakon što su Nastavnici organizirano predložili jedan oblik bijelog štrajka, ubrzo je stigao odgovor iz Sindikata hrvatskih učitelja kako takav prijedlog štrajka predstavlja kršenje radnog prava, tj. radnog odnosa i djelatnik zbog toga može dobiti otkaz.

– Na ovo možemo reći samo: dragi sindikati, when there is will, there is a way. Sposobni pronalaze način. Nesposobni pronalaze izgovore, napisali su Nastavnici organizirano na Facebooku.

11:06 Izjava Vedrana Mornara kako MZOS neće dodjeljivati neopravdane, ali razrednici hoće izazvala je veliku čuđenje među profesorima. Mnogima nije jasno kako će razrednici u štrajku zapisivati učenici, te hoće li oni koji nisu u štrajku biti kolegijalni i ne zapisivati učenike.

10:50 Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja protivi se bijelom štrajku kakav su Nastavnici organizirano predložili jer se može protumačiti kao nezakonit.

– Ili štrajkaš ili ne štrajkaš. Njihov prijedlog je između to dvoje. Predloženi štrajk nema pravni okvir. Prema zakonu ako dio radnih obaveza ispunjavaš, a dio ne, ravnatelj ti može dati otkaz, rekla nam je Šprem.

10:45 U 15:30 se u MZOS-u očekuje sastanak predstavnika ministarstva sa sindikatima srednjih škola, a sat vremena kasnije sa sindikatima osnovnih.

– Nisu zvali Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja jer oni imaju drugačiji pravni okvir, ali svejedno to nije korektno jer smi mi u štrajk ušli zajedno kao Vertikala, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

10:15 Udruga Nastavnici organizirano danas je svim sindikatima poslala prijedlog drugačijeg modela štrajka prema kojem bi se prenosilo znanje učenicima, a profesori bi ignorirali ostale obaveze pa ne bi ocjenjivali, zapisivali neopravdane, odrađivali adminstraciju i izvješćivanje. Njihov prijedlog možete pročitati ovdje.

9:35 Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras kao član sindikata znanosti u mirovanju odobrava sve odluke koju sindikati donose.

– Moram reći da se slažemo u tome da je financiranje visokoga školstva sigurno vrlo slabo i u okviru toga su i plaće slabe. Prema tome, u onom dijelu u kojemu oni mogu izraziti prosvjed, to je u okviru toga da naše plaća daleko zaostaju za onima u ostalim zemljama, ili bar u izdvajanju iz državnoga proračuna”, kazao je Boras novinarima u nedjelju uoči početka vrtne zabave koja je priređena u zagrebačkom Botaničkom vrtu, nakon svečane promocije 292 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Upitan znači li to da podržava zahtjeve sindikata koji i sutra nastavljaju štrajk, kako u školama, tako i u institucijama u visokom obrazovanju i znanosti, Boras je odgovorio da ne može ulaziti u političke ocjene ima li novca ili nema, već da samo traži da u Hrvatskoj izdvajamo u postotku onoliko koliko se iz proračuna inače izdvaja u Europi, prenosi index.hr

9:00 Prema riječima ministra Mornara u popodnevnim satima očekuje se sastanak s predstavnicima Sindikata o mogućnostima prekida štrajka, ali na njega formalno nije pozvan Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja čiji je predsjednik Vilim Ribić jer su oni prekinuli pregovore. Međutim, Mornar je rekao da će i njih primiti ako žele prisustvovati.

8:00  Započeo je drugi dan štrajk prosvjetara četiri sindikata (Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Veliko vijeće Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod) radi čega nema nastave u nekim osnovnim i srednjim školama, a pojedini profesori na fakultetima otkazali su konzultacije i ispite za danas.

 

strajk_efzg

 

 

Tekst i fotografija (Štrajk preporod/Marko Matijević): srednja.hr

Komentari

komentara


Više o