Sprema se nova reforma studentskog standarda

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

Institut za razvoj obrazovanja zaključio je da studenti previše koštaju Hrvatsku stoga se sprema nova pravednija preraspodjela resursa namijenjenim studentima. Godišnje studenti državu koštaju čak 200 milijuna kuna.

Za školarinu, smještaj i prehranu student semestralno potroši 16 tisuća kuna. IRO smatra da se u trenutnom modelu koji jednako tretira i subvencionira svakog studenta postupa nerazborito i nepravedno prema onim socijalno ugroženijim studentima.

STANDARD

„Naša je analiza pokazala da nigdje ne postoji tolika količina indirektnih potpora studentskome standardu kao u Hrvatskoj. U sadašnjem indirektnom sustavu potpora participiraju svi studenti, uključujući one kojima ta potpora nije potrebna jer imaju roditelje koji im mogu normalno plaćati hranu i osigurati smještaj. Zato smatramo da subvencije treba u potpunosti ukinuti i sredstva koja se za to izdvajaju raspodijeliti u direktnu pomoć studentima kroz stipendije.“ kazao je za Jutarnji.hr Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja.

Noviji model se zalaže za sniženje subvencija na prehranu i smještaj, te potom sredstva koja su proizišla iz sniženih subvencija podijeli u obliku stipendija. Ideja nije nova, jer kod nedavnog sniženja subvencija 2014. godine, stipendije su povećane sa 37 milijuna na 71 milijun.

Autor: Slavko Mladić

Komentari

komentara


Više o