Snimateljska ekipa Televizije Student

Televizija Student na početku se emitiranja suočavala s mnogim izazovima, no nama urednicima vjerojatno jedan od najvećih bio je (i još uvijek nekad jest :-)) traženje novinara i snimatelja koji će raditi određeni prilog, odnosno ići pokriti neku priču ili ideju koju smo zamislili. Kako bi se cijela stvar oko pokrivanja događaja i proizvodnje programa pojednostavila i poboljšala te kako bi uvijek imali kamermane na raspolaganju, organizirana je stalna snimateljska ekipa.

jedna od kamera s kojom snimatelji TVS-a svakodnevno odlaze na teren

Kaotični počeci

Kad je Televizija Student počela s emitiranjem snimateljska ekipa još nije postojala i na teren su s novinarima išli snimati uglavnom stariji studenti s televizijskog smjera koji su imali iskustva s kamerom, a često smo i mi urednici morali pokriti i po nekoliko priloga za jednu emisiju obzirom da se često dogodila situacija kad je bilo teško naći studenta koji bi bio novinar ili snimatelj na prilogu. Snimateljsku ekipu okupio je Ivan Granić, student 4. godine novinarstva i jedan od demonstratora na TV Studentu. Ideja je bila da se oformi tim dežurnih snimatelja koji bi išli na teren toga dana i na taj način pokrili sve priče koje bi se trebale snimiti taj dan. Naravno, to je pomoglo i nama urednicima, koji smo za traženje novinarske ekipe sada imali konkretne ljude koji su zaduženi za snimanje i bilo nam je potrebno samo naći novinara. Najprije se pričalo o ideji da imamo primjerice 2 dežurna snimatelja dnevno, no kako su potrebe Televizije puno veće, sad snimatelji idu na teren kad mogu i kad je potrebno.

Ivan Granić, voditelj snimateljske ekipe

Trebalo je krenuti od osnova

Ekipu trenutno čini 9 snimatelja i snimateljica 2., 3., 4., i 5. godine novinarstva, a nekoliko je studenata i s drugih fakulteta. Studenti su se dobrovoljno javili za angažman u ekipi snimatelja, a ono što je zanimljivo jest da je većini članova to bio prvi susret s kamerom. Naravno, iznimka su studenti koji su na kolegijima već iskusili rad s kamerom. Ekipa stoga nije mogla s punim radom krenuti od samog početka već su ti studenti morali proći praksu s kamerom, a vježbe su vodili Granić i Tibor, također jedan od demonstratora i snimatelj na TVS-u. Ti su studenti na taj način ostvarili upravo ono što projekt Televizije od početka potiče, a to je uključivanje u rad i stjecanje vrijednog iskustva.

Granić novog snimatelja upoznaje s kamerom

vježbe s kamerom: o ulasku svjetla u kameru

Može samo nabolje

Ekipa je uskoro osnovna znanja o kameri ostvarila u praksi snimajući najprije jednostavnije forme (anketa, intervju), da bi nakon nekoliko priloga već samostalno pokrivala priče za emisije. U počecima je angažiranje snimatelja djelovalo kaotično: Granić je doslovno morao zvati jednog po jednog člana ekipe kako bi provjerio tko je slobodan da ode nešto snimati toga dana. Prava ludnica. Kako se emisija Akademske četvrti emitira 4 puta tjedno uz jednu emisiju Alter ega, nekada su svi snimatelji na terenu zbog velikog broja priloga koje treba napraviti za taj tjedan.
No i tome će vjerojatno ubrzo doći kraj. Krajem prošlog mjeseca uvedena je tablica kojom će dostupnost snimatelja biti puno preglednija i organiziranija, a pomoći će i urednicima emisija da lakše ostvare komunikaciju sa snimateljskom ekipom.
Pripremaju se i nove akvizicije u ekipi koje bi trebale rasteretiti skupinu i poboljšati rad cijele ekipe – četvero mladih studenata koji već sljedeći tjedan imaju prve vježbe s kamerom. Izgleda da će rad snimateljske ekipe ići samo nabolje. =)

Komentari

komentara


Zovem se Filip Fortuna, student sam 1. godine diplomskog studija novinarstva na FPZG. Kao jedan od urednika Akademske četvrti, središnje emisije na Televiziji Student, probat ću vam dočarati atmosferu i zanimljive priče s kojima se susrećemo pri stvaranju te emisije, kao i cijelog programa na TVS. Bit će tu i filmića i zanimljivih slika koji će vam opisati naše zgode. Do tipkanja! :)