Skrivena dvorišta Zagreba

 S obzirom da će se ova zagrebačka dvorišta večeras pokazati i otvoriti Zagrepčanima više i neće biti toliko skrivena. Ova zanimljiva manifestacija bit će provedena kroz seriju fotografija koje će uljepšati zidove u prolazu između Bakačeve i Cesarčeve ulice

dv1_733715S1photo: www.jutarnji.hr

Ideja projekta je da se u advensko vrijeme napravi izložba crno-bijelih fotografija u novootvorenom prolazu u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića. Fotografije su izabrane od strane peteročlanog žirija u sklopu raspisanog natječaja te govore o zanimljivim dvorištima i skrivenim prostorima donjeg grada. Također, projekt koji je usko vezan za ovu izložbu je i projekt „Adventski kalendar“ koji bi trebao započeti za Božić 2015. Ideja iza tog projekta je da bi se po jedno dvorište sa ovih fotografija „otvaralo“ idućega Božića za sve posjetitelje, naravno samo na jedan dan, kao što se jedu čokoladice iz adventskog kalendara.

Izložba će se održati u ovom, također zaboravljenom prostoru, prolazu između Bakačeve i Cesarčeve ulice koji se iznimno za ovu priliku nazvao Adventski prolaz. S obzirom da je prolaz u neposrednoj blizini trga, odlično se nadovezuje na cijelu adventsku priču u Zagrebu.

Ova zanimljiva i nekonvencionalna izložba i cijeli projekt je potekao od studenata Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti. Kažu da je sve započelo na radionici koja se održala u prostorima DAZ-a. Studenti su tom prilikom uspjeli predstaviti nove ideje za identitet zagrebačkog Adventa koje su očito urodile plodom.

Studenti su htjeli predstaviti i drugu stanu grada, a ne samo blještavilo koje se odvija na glavnim ulicama. Ovakvim pristupom stvorio se intimniji osjećaj, a i neka od najvećih blaga Zagreba postala su dostupna turistima i građanima Zagreba. Zauzvrat, Zagreb bi se primio renoviranja, uljepšavanja i čišćenja ovih prostora jer su mnoga zapuštena i nisu sigurna za boravak ili čak i samo kretanje.

Ovaj hvalevrijedan projekt podržalo je i Društvo arhitekata Zagreba i Turistička zajednica grada Zagreba, te vam svima preporučamo da posjetite izložbu jer vam samo može obogatiti doživljaj Božića u gradu. Izložba se otvara danas, 19.12. u 18 sati te traje do nedjelje, 21.12., a više informacija možete saznati na službenim stranicama DAZ-a te na facebook stranici Adventski kalendar!

 

Autorica: Dolores Barešić

Komentari

komentaraViše o