Studenti u posjetu Europskom Parlamentu u Strasbourgu II

array(3) { [0]=> int(66) [1]=> int(6) [2]=> int(2249) }

Tijekom seminarske posjete Televizije Student Europskom parlamentu u Strasbourgu imali smo priliku razgovarati s našim zastupnicima Toninom Piculom i Biljanom Borzan. Osim domaćih zastupnika, porazgovarali smo i sa bugarskim Andreyem Novakovim i talijanskim MEP-om Brandom Benifeiem, dvojicom najmlađih zastupnika koji su se istaknuli svojim idejama i stavovima.  Na sljedećim linkovima možete pogledati što smo ih pitali.

Intervju s Toninom Piculom

S Toninom Piculom smo razgovarali neposredno pred izvanrednu sjednicu Odbora za zaštitu i sigurnost na kojoj su se iznijele ključne činjenice o pariškim napadima. Sam zastupnik se u trenutku krize, sa svojom obitelji, nalazio u  Bruxellessu gdje živi. Smatra da Europa više ne može računati na sigurnost koju je navikla uživati, ali i da ova situacija svakako nameće ozbiljna pitanja o europskom projektu.

Intervju s Biljanom Borzan

Biljana Borzan je članica Kluba progresivnog saveza socijalista i demokrata. Ona misli da je TTIP velika prilika, ali treba biti oprezan i ne dopustiti da stvari koje su u američkom sustavu lošije, uđu u europski. Opisala nam je i famoznu tajnu sobu, koja, po njenom mišljenju, stvara probleme upravo zbog tajnovitosti.

Intervju s Andreyem Novakovim

Najmlađi zastupnik europskog parlamenta kaže da su mu njegove godine najveća prednost. Zašto? Jer može nositi tenisice i govoriti što god poželi. Bez obzira na godine, spol, rasu ili vjersko opredjeljenje smatra da je najbitnije ono što govoriš i koliko si aktivan. Za mlade ljude je, ističe, Erasmus odlična prilika da putuju, uče jezike i upoznaju druge ljude, a moto mu je da ni uspjeh ni neuspjeh nisu zauvijek. Ono što te čini dobrim je strast koja te tjera da pokušavaš ispočetka.

Intervju s Brandom Benifeiem

Brando Benifei je također jedan od mlađih MEPovaca. Bavi se problemom nezaposlenosti mladih, a smatra da bi Europa trebala imati zajedničko rješenje tog problema. Svjestan je da su mladi izgubili povjerenje u političare i zanimanje za politiku i smatra da je najbitnije ponovno vratiti njihovo povjerenje kako bi mogli mijenjati ljudske živote na bolje. Osvrnuo se i na političku situaciju u Italiji prije četiri godine, kada je na vlast došla tehnička vlada. Ona se tamo predugo zadržala, kaže Brando, jer trebamo demokratsku debatu i sintezu ideja i ljudi.

Komentari

komentara


Više o