Studenti u posjetu Europskom Parlamentu u Strasbourgu

array(3) { [0]=> int(66) [1]=> int(6) [2]=> int(2249) }

Studenti Fakulteta političkih znanosti Petra Buljan, Darjan Fiolić i Andrea Lombarović i  kolege s VERN-a, Maja Alivojvodić, Iva Božinović i Matej Matičević sa svojim profesoricama mentoricama Tenom Perišin i Nensi Blažević, kao novinari Televizije Student,  nedavno su posjetili Strasbourg, francuski grad koji je tijekom II. svjetskog rata bio prispojen Njemačkoj.

Danas se u njemu osjeća iznimna multikulturalnost, a ulice odišu i francuskim i njemačkim štihom. Multikulturalnost se ponajviše osjeti u razgovoru sa stanovnicima koji većinom svakodnevno govore i francuski i njemački jezik, a ni engleski im nije stran. Trenutno nastoje oslužbeniti i vlastiti jezik. Danas je Strasbourg, upravo iz navedenih razloga, dom Europskog parlamenta. Zastupnici koji često preplave grad pridonijeli su tom da Strasbourg dobije i svoj nadimak – Stresbourg. Upravo smo zastupnike, što hrvatske, što strane, imali priliku intervjuirati i postaviti im pitanja koja se tiču aktualnih događaja – terorističkih napada u Parizu i postizborne situacije u Hrvatskoj. I grad i zastupnici, unatoč strahu na koji su podsjećali vojnici i oklopna vozila na ulicama, su nas iznenadili svojom otvorenošću i spremnošću na razgovor.

 

Posjet je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, a na sljedećim linkovima možete pogledati dio onoga što smo pripremili.

 

 

 

 

Izvadak iz teksta Ive Božinović (VERN) o posjeti studenata Europskom parlamentu

Posjet Europskom parlamentu bio je zapravo trodnevni radni zadatak gdje su studenti intervjuirali te bolje upoznali hrvatske i strane zastupnike. Kao novinari i videonovinari prvi su put imali mogućnost primijeniti svoja znanja, vještine i sposobnosti izvan Hrvatske. Razgovarali su o aktualnim događajima, saznavali informacije iz prve ruke i odvažili se sjesti u VOX BOX studio u parlamentu gdje su pod mentorstvom profesorica odradili prve profesionalne intervjue s hrvatskim zastupnicima Jozom Radošem, Davorom Škrlecom, Ivanom Jakovčićem, Andrejem Plenkovićem i Dubravkom Šuicom. Intervjuirali su i zastupnike Davora Stiera, Marijanu Petir, Ivanu Maletić, Biljanu Borzan te Tonina Piculu.

Svi su se pokazali vrlo pristupačnima, pozdravili rad studenata i  rado odgovarali na sva pitanja bez iznimke. Studente je zanimalo kako osobno svojim radom doprinose u parlamentu, kako se zalažu za Hrvatsku, kojim putem treba ići Europa nakon masakra u Parizu te kako pristupiti izbjegličkoj krizi.

Uz naše zastupnike, studenti su imali priliku intervjuirati i strane zastupnike mlađe generacije. Upoznali su i razgovarali s najmlađim zastupnikom Andreyom Novakovom iz Bugarske, Brandom Benifeijem iz Italije i  Marjetje Schaake iz Nizozemske.

Iznenađeni otvorenošću i “laganom” interakcijom sa zastupnicima stekao se dojam kako je za postati europarlamentarcem  važno biti osoba s vizijom, ciljem i ponajprije voljom bez obzira na godine.

Nazočili smo i najvažnijoj plenarnoj sjednici na kojoj se raspravljalo o terorističkim napadima u Parizu na kojoj su zastupnici iznosili svoje stavove što Europa napokon treba konkretno napraviti. Najčešće se moglo čuti da zemlje članice ne surađuju dovoljno, da neke zemlje stavljaju suverenost iznad sigurnosti i da zapravo nedostaje veće povezanosti. Iznenadila je činjenica da se na plenarnu sjednicu nije odazvalo više od 20 posto zastupnika.

Zemlja u kojoj je proglašeno izvanredno stanje živi normalno. Iako se na ulicama mogu vidjeti naoružani vojnici koji čuvaju veće znamenitosti institucije i frekventnija mjesta, Francuzi se ne boje. Svi imaju isti stav o terorizmu, a to je da se problem mora riješiti, ali da nikada zbog toga neće prestati živjeti ili živjeti u strahu. Prkos, ponos i osmijeh na licu u najtežim trenucima karakteristični su za Francuze i upravo te karakteristike su prenijeli i na našu grupu koja je predano radila i zaboravila na strah.

Komentari

komentara


Više o