Sam Swan Workshop @ FPZG 2012.

Lijep pozdrav svima! ☺

Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu održala se radionica američkog sveučilišnog profesora Sama Swana sa University of Tennessee School of Journalism and Electronic Media– TV NEWS REPORTING u razdoblju od 3. – 14. prosinca. Profesor dr. Norman (Sam) Swan kojemu je ovo već 6. radionica na Fakultetu političkih znanosti (i sam profesor je morao dobro razmisliti kada sam ga priupitala po koji put je već održavao radionice ovakvog tipa), došao je održati radionicu televizijskog novinarstva studentima 3. godine novinarstva koji su za smjer odabrali upravo Televizijsko novinarstvo.

Studenti su u dva tjedna, koliko je trajala ova radionica, imali prilike naučiti osnove izvještavanja u televizijskom novinarstvu, ali i kako funkcionira snimanje priloga, pisanje teksta za televiziju, pa sve do tzv. finiširanja priloga, odnosno montaže i realizacije istoga.

Studenti vježbaju osnove snimanja na terenu

Ono što je bio najbitniji cilj ove radionice jest bilo naučiti mlade buduće novinare kako izgleda stvaranje televizijskog priloga, kako treba naučiti misliti kao novinar – od plana kako želimo da izgleda početak našeg priloga, do završnog kadra kojime bismo prenijeli što bolju poruku gledatelju. Bilo je iznimno zanimljivo promatrati rad ovih 12 studenata koji su bili raspoređeni u 4 grupe koje su imale za cilj snimiti: izvještaj s nekog događaja, portet i intervju.

Naposljetku, uslijedilo je snimanje emisije u kojoj je profesor stvorio dvije redakcije koju su činile 2 grupe studenata. Što je, meni osobno, bilo fascinantno jest kako su se studenti odlično snašli u svojim ulogama prilikom stvaranja svoje prve (da, PRVE!) emisije. Unatoč tome što su imali vremena samo jednom uvježbati svoje uloge realizatora (čiji je posao odlično odradio moj kolega Dejan Oblak), miksera slike i zvuka, skopa, snimatelja i voditelja, posao su odradili vrhunski sa tek ponešto zanemarivih pogrešaka koje se  i više nego mogu tolerirati obzirom na njihovo prethodno neiskustvo u ovakim situacijama.

Vježbe snimanja emisije u TV Studiju

Kako je moja uloga na radionici bila da snimim obrazovni dokumentarac, ali i da pomognem studentima ukoliko budu imali kakvih problema pri realizaciji svojih priloga, imala sam poprilično dobar uvid u situacije s kakvima su se susretali na terenu. Problemi s kakvima su se student susretali bili su od otkazivanja intervjua dan prije (jedna od stvari na koje novinari danas moraju biti spremni i UVIJEK imati onaj tzv. plan b – odnosno još barem jednog sugovornika koji je relevantan za temu koja se obrađuje, kako bi se izbjegle ovakve situacije), do vremenskih neprilika poput neobično velike količine snijega u Zagrebu koji je padao za vikend zbog čega je bilo nemoguće doći do nekih lokacija u gradu, pa sve do neopreznosti pri uporabi svjetla na prilozima, tehničkih problema sa zvukom i slično. Upravo zato bih savjetovala svima (što mlađim, što starijim novinarima) da kada god im se pruži prilika da sudjeluju u ovakvim radionicama. Pogotovo oni koji se misle baviti televizijskim novinarstvom koje iziskuje puno praktičnih vještina vezanih uz kameru i montažu. Usto, mislim da je jako korisno imati prilike učiti od profesora s drugih sveučilišta koji nam mogu prenijeti svoje bogato znanje i iskustvo, te nam proširiti vidike.

Snimanje materijala za obrazovni dokumentarac za vrijeme predavanja prof. Swana

Sjećam se kada sam prvi put prisustvovala svojoj prvoj radionici s prof. Garyjem Worthom 2009. godine i mislim da mi je to iskustvo zapravo dokazalo da se želim baviti nekim segmentom televizijskog novinarstva, samo ni sama još dan-danas nisam sigurna kojim. Vjerujem da ću s vremenom i to otkriti. Sjećam se kako sam mislila kako je ono što radimo od velikog značaja i kako smo htjeli napraviti najbolji prilog na svijetu, onako ambiciozno. 🙂 Svi troje u ekipi smo se trudili dati sve od sebe i pomno smo slušali sve upute, paničarili kada nešto ne bi krenulo prema planu, ali nije li to zapravo onaj “charming part of it all” ? 🙂
Za sam kraj, evo jedan kratak intervju kolege Kristiana Došena koji je bio voditelj u jednoj od redakcija i koji je pristao podijeliti samnom svoje dojmove nakon emisije:

I mislim da bi se s ovim svi moji kolege složili – uz svu količinu stresa, truda i ponekad neizostavnih trzavica među nama – nema ljepšeg osjećaja nego kada na kraju proizvedeš nešto čime se ponosiš i osjetiš timski duh, te onu pozitivnu napetost i adrenalin u režiji za vrijeme snimanja emisije. Zato volimo i s veseljem radimo ovaj posao. Između ostaloga. 🙂

Do tipkanja,

N.

Komentari

komentaraViše o