“Reshimo” izraelske Vertigo Dance Company

“Skupinu Vertigo Dance Company osnovali su Adi Sha’al i Noa Wertheim 1992. godine u Jeruzalemu te, osim što je skupina prisutna na svjetskim pozornicama, ona predstavljala jedinstvenu organizaciju Eko-Art sela. Skupina pripada već etabliranoj generaciji plesnih ansambala koje djeluju u Izraelu a sastoji se od osam izuzetnih plesača koje smo imali prilike upoznati i kroz predstavu Reshimo.

Inspiracija kabalom, inače nije neuobičajena tema za koreografkinju, koja često uz ekološke teme  sa kritičkim osvrtom obrađuje ili spaja i teme vezane uz židovstvo, židovsku kulturu, ritual, vjeru, misticizam. Wertheim   svakako   pripada krugu suvremene izraelske plesne scene unutar koje uočavamo prepoznatljvu teatralnost i senzibilitet.
Scena je gotovo pa ogoljela, animirana povremeno samo svjetlima i rasplesanim tijelima plesača koji se povremeno kotrljaju preko pozornice, ili poskaču, okreću, nadiru prema naprijed, bjesomučnim trkom uokolo, povlače se u pozadinu, povremeno se glasaju, ritmički stapaju, od dueta i sola  do efektnih prelazaka i grupnih rješenja  poput one kada plesačica Marija Slavec prelazi s jedne strane pozornice na drugu premošćujući prostor koristeći dijelove tijela drugih plesača koje ju povremeno nose, podupiru, prenose… gotovo da lebdi.

Našu pažnju ne plijeni toliko sam ples, niti kompozicija kao takva  koliko vrlo suptilan, efektivan spoj glazbe i plesa, a naročito kvaliteta samog pokreta, njegove izvedbe te izuzetna muzikalnost samih plesača.  Upravo ta  plesnost (ne rasplesanost) zadržava našu pažnju. Originalna glazba koju potpisuje Ran Bagno savršeno  ulazi u dijalog sa plesom i tako se uzajamno nadopunjuju.

Ni u jednom trenutku ne možemo reći da postoji slaba točka među plesačima niti da je jedan bolji od drugog pa i onda kada imaju istaknuta sola.

Što god da ponijeli sa sobom od predstave same, možemo svakako zaključiti da je Reshima jedna lijepa, suptilno izvedena predstava te da sat vremena koji smo proveli u zajedničkom vremenu i prostoru   svi ćemo,  barem  neko vrijeme,  pamtiti te možemo zaključiti da se  doista isplatilo svjedočiti radu u nastajanju i predstavi Reshimo. A Izraelskom veleposlanstvu i Veleposlaniku Amraniju, ako i skupini Vertigo  možemo zavaliti na još jednom daru plesu.”

Tekst: Marina Nikolić

Komentari

komentaraViše o