Pustolovina zvana Polaroid

Tehnološki hit

Prošlo je već šezdeset i pet godina od prve demonstracije nastanka trenutne instant fotografije. Edwin Herbert Land, te je 1947. pokazao svojim kolegama kako nastaju one-step fotografije, a već iduće 1948. ponudio je svoju Polaroid kameru na prodaju. Inspiraciju je dobio upravo od svoje trogodišnje kćeri kojoj nije bilo jasno zašto odmah ne može vidjeti fotografije. Veliku popularnost Polaroid kamera doživjela je 70-ih i 80-ih, a bila je i jedna od omiljenih umjetničkih medija.

Intervjuiramo našeg iznajmljivača polaroida Davora na Zrinjevcu

Rent-a-Polaroid

Na tragu nekadašnje velike slave i pojave novih Polaroid digitalnih kamera, naša nas je novinarka Jelena Cikatić s oduševljenjem obavijestila o pronalasku jedinstvene usluge u Hrvatskoj i regiji–rentaj polaroid. Bez puno premišljanja naša je mala novinarsko-snimateljska ekipa odlučila prihvatiti izazov i upoznati simpatične mladiće koji su odlučili pokrenuti tu neobičnu uslugu.

Poslovni Polaroid

Dečki su nam otkrili da su pravi obožavatelji instant fotografije i da sami često u slobodno vrijeme koriste Polaroide. Kako cijene lomografskih aparata i samih fotografija nisu baš jeftine odlučili su sami potrošiti i više od desetak tisuća kuna za njihovu nabavu i pokrenuti ovu uslugu. Želja im je bila da ih na ovaj način svatko može isprobati, a ako im se zaista svidi i kupiti za vlastite potrebe. Na raspolaganju je pet fotoaparata među kojima i jednokratni podvodni, te instant filmovi i bljeskalica. Osim aparata i paketa fotografija moguće je unajmiti i samog fotografa. Na taj način želja im je omugućiti marketinškim agencijama koje se bave organizacijom događaja, modnih revija, koncerta i sl., stvaranje  potpuno drugačijih fotografskih uspomena.

Novinarka Jelena isprobala je Polaroid i u nešto toplijim krajevima – TV studiju

Zanimljiva rentanja

Iako su počeli iznajmljivati tek prije dva mjeseca već su skupili zanimljiva iskustva. Tako se među prvima javio jedan zagrebačko-splitski par koji je odlučio proputovati Europu od Istanbula do Lisabona u tri mjeseca koje je oduševila ideja rentanja, pa su osim samog aparata iznajmili i paket od 200 fotografija. Javila se i jedna majka koja je željela na drugačiji način zabilježiti prvi školski dan svoga sina, a već se najavila za Božić kako bi zabilježila prvi blagdan svoje nedavno rođene djevojčice. Dečki ne skrivaju želju za organizacijom izložbe instant fotografija i nadaju se da će im upravo njihovi zadovoljni klijenti ustupiti koju dobru fotku u tu svrhu.

Naša tura s Polaroidom proizvela je hrpu zanimljivih fotki

Pustolovina s Polaroidom

Naravno da nismo mogli odoljeti da i sami ne isprobamo čari Polaroida, pa smo na ugodnih minus deset odlučili napraviti kratku turu po centru Zagreba. Baš kao mala znatiželjna djeca htjeli smo fotkati na svakom uglu, a iznimno veselje izazivao je trenutni izlazak fotke nakon škljocanja okidača. Posebno smo bili nestrpljivi čekajući da nam se fotka razvije jer je za ove zimske temperature potrebno čekati minutu do minutu i pol dok je u normalnim uvjetima dovoljno trideset sekundi.

Mi smo se izvrsno zabavili i otkrili da postoje i neki alternativni fotoputevi, a kako funkcionira Polaroid i kako dečki to rade detaljno saznajte u prilogu Jelene Cikatić, a gdje drugdje već u Alter Egu.

Komentari

komentara


Više o