Putovanje studenata komunikologije i novinarstva u Bruxelles

array(4) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) [2]=> int(1) [3]=> int(2249) }

U Europsku uniju ušli smo 2013., no i dalje se čini da o njoj ne znamo baš mnogo. Pitanja o tome što radi Vijeće ministara i što za nas znači to da će Hrvatska uskoro presjedati Europskom unijom, često ostaju neodgovorena ili još gore, pogrešno odgovorena.

Kako bi doskočili tom problemu i adekvatnije pripremili mlade novinare i komunikologije za izvještavanje o europskim institucijama, Predstavništva Europske komisije i Europskog paramenta u Hrvatskoj organizirala su putovanje u Bruxelles. Tamo su studenti Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu, Zadru i Osijeku imali priliku stručnjacima postaviti sva pitanja koja su ih ikad zanimala vezano uz rad Europske unije.

Tridesetčetvorica veličanstvenih, tako su se za Bruxelles uputili 15. svibnja sa zračne luke Franjo Tuđman.  Prvi dan posjeta proveli smo u Centru za informiranje o Europskoj komisiji. Tamo nas je prvi primio Mauro Galluccio. S njim smo razgovarali o tzv. Bijeloj knjizi Europske unije, odnosno o pet potencijalnih scenarija za budućnost Europske unije. Osim toga približio nam je i donošenje zakona u Europskoj uniji, koje se odvija između Vijeća ministara, Europske komisije (kao predlagatelja) i Europskog parlamenta.

O europskoj migracijskoj politici i Schengenskom prostoru, razgovarali smo s Ralucom Mitu i Joškom Tomasovićem. Objasnili su nam sve o Dublinskoj regulativi koja nalaže da se migrante vraća u zemlju u kojoj su ušli u Uniju. Osim toga, dosta smo čuli i o financiranju programa za pomoć migrantima, ali i dogovoru koji su Turska i EU sklopile.

Maximilian Strotmann, trenutno radi na jedinstvenom digitalnom tržištu Europske unije. Cilj Komisije je stvoriti bolju digitalnu agendu i paralelno olakšati pristup podacima, ali ih kvalitetnije štititi. Ideja je zapravo, ujednačiti zakonske okvire u zemljama članicama kako bi se poduzetnici koji djeluju u području digitalnog tržišta lakše i brže razvijali.

Posjetili smo studio ”europske televizije” Europe by Satelite i Europe by Satelite+. To je bilo posebno zanimljivo zbog usluga koje EBS pruža korisnicima, ali i novinarima. Na primjer, snimke koje snimaju kamere EBS-a nisu zaštićene autorskim pravima i sve televizije su ih slobodne koristiti u svom izvještavanju, isto vrijedi i za njihove fotografije.

Na kraju su nam se obratile stažistice u EK i predstavnica ureda za Ljudske resurse koji su nas uputili u procedure zapošljavanja i stažiranje pri EK i njenim agencijama.

Sljedeći dan proveli smo u prostorijama Europskog parlamenta. Tamo su nas dočekali hrvatski europarlamentarci Ivana Maletić, Željana Zovko, Dubravka Šuica, Ivica Tolić i Jozo Radoš. Oni su nam objašnjavali kako funkcioniraju odbori unutar Europskog parlamenta. S njima smo razgovarali i o tome kako se pripremaju za parlamentarne izbore koji nas očekuju u svibnju iduće godine. Objasnili su nam i kako funkcionira selidba parlamenta u Strasbourg. To je bilo posebno interesantno.

Susreli smo se i s dopisnikom Večernjeg lista Tomislavom Krasnecom. On za Večernjak već godinama prati rad Unije i objasnio nam je kako izgleda njegov prosječan radni dan, ali i kako dolazi do informacija i izvora u jednom od najvećih parlamenata na svijetu.

Da ne bi bilo da smo samo slušali predavanja i snimali, pronašli smo i nešto vremena za razgledavanje Bruxellesa. Profesor Kanižaj s radošću nas je proveo po glavnom gradu Belgije i uputio nas prema najboljim vaflima, najfinijoj čokoladi i poznatom pivu.

Fotografije s putovanja potražite ispod teksta, a televizijske reportaže o našoj belgijskoj avanturi stižu uskoro.

 

Komentari

komentaraViše o