Prvo muslimansko bratstvo u SAD-u

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

facebook.com/almfrat

Muslimani u “grčkom” svijetu

Mnogo se već reklo i pisalo o predrasudama prema islamu u SAD-u, ali stvari su se zasigurno promijenile u posljednjem desetljeću. Iako ekstremisti i dalje sebe pokušavaju prikazati kao većinu, svakodnevni život pokazuje drugačije. A oni ostaju ono što uistinu i jesu – ekstremi društvene realnosti.

Testament stanju američke svijesti je i prvo američko muslimansko bratstvo – prošle godine osnovano na Sveučilištu u Teksasu. Iako kao svoje ime nose slova grčkog alfabeta – Alpha Lambda Mu, ona su zapravo inspirirana slovima kojima započinje nekoliko poglavlja u Kuranu.

Bratstva i sestrinstva nisu važan dio hrvatske kulture tj. uopće nisu dio našeg studentskog iskustva, ali u SAD-u ova studentska udruženja predstavljaju esencijalni dio svakog kampusa. Svi smo gledali filmove i serije koji prikazuju bratstva i sestrinstva (ili “grke”, kako ih drugi studenti nazivaju, zbog njihovih imena koja se tvore od slova grčkog alfabeta) kao party društva bogatih i popularnih, ali jesu li raskošne alkoholne zabave jedini razlog njihova postojanja?

No, bratstva nisu samo zajednice studenata stvorene za partijanje, već za stvaranje veza koje svima dobro dođu u profesionalnom životu nakon faksa. Za mnoge, odabir pravog bratstva znači i siguran posao nakon završenog visokog obrazovanja. Zahvaljujući alumnijima (bivši studenti i pripadnici bratstva na čijim donacijama ta bratstva preživljavaju), članovi tj. braća imaju otvoren put prema najboljim poslovima u SAD-u. No, isto vrijedi i za sestrinstva – u njih se ne ulazi samo kako bi se pronašlo muža ili bojalo kosu u plavo.

Kako bi isto učinio za pripadnike svoje religijske zajednice, mladi musliman Ali Mahmoud, odlučio je ustanoviti prvo muslimansko bratstvo u SAD-u, međutim ne kako bi se pojačala integracija studenata islamske vjeroispovijesti na sveučilištima, već kako bi se američki studenti koji su uz to i muslimani našli i družili na načelima islama.

Ideja je brzo prihvaćena i u samo godinu dana muslimansko bratstvo se proširilo na druga sveučilišta u SAD-u gdje je također dobilo svoja odjeljenja. Svoj dosadašnji uspjeh Mahmoud pripisuje osnovnom cilju njegovoga bratstva, a to je da mladi muslimani imaju priliku iskusiti sve aspekte studentskog života – samo u skladu s islamom.

Međutim, muslimansko bratstvo nije ostalo bez protivnika. Kritike su došle iz same muslimanske zajednice čiji su neki istaknuti članovi optužili Mahmouda za uključenje njihove religije u sustav prvenstveno zasnovan na elitizmu. Mahmoud se brani kako njegovo bratstvo ne zabranjuje pristup nikome pa tako i mjesta u kući Alpha Lambda Mu braće nisu rezervirana samo za muslimane.

Koliko su filmski prikazi bratstva i sestrinstava realni pokušala je saznati i Televizija Student tijekom svog prošlogodišnjeg posjeta Sveučilištu u Missouriju.

Sestrinstva na Sveučilištu u Missouriju from TV Student FPZG on Vimeo.

Komentari

komentara