Fabric8: prva studentska zadruga Tekstilno-tehnološkog fakulteta

Na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu osnovana je prva studentska zadruga – Fabric8. Osnovali su je studenti koji su razmišljali kako što bolje organizirati svoje obaveze. Za sebe vole reći da su startup poduzetničko vježbalište kroz koje se studenti za vrijeme studija mogu okušati u svojoj poduzetničkoj inicijativi kako bi nakon završetka studija bili spremni  za izlazak na tržište.

Ime su smislili povezavši odjevnu industriju (”fabric” znači tkanina na latinskom) s eight, osmicom – koliko je u to vrijeme bilo zadrugara, i tako su dobili ”proizvodnju”. Zadrugari su s različitih smjerova i godina studija, a svatko od njih ima svoju funkciju kroz koju pomaže radu zadruge.  Fabric8 je uključena u brojne projekte, poput ”IZ-NOVA”, odnosno ”RE-USE”, u kojem se iz starih materijala dobivaju novi. Kroz taj se projekt nastoji educirati ljude i pokazati kako se staro ne mora nužno baciti, već se može ponovo iskoristiti u neke druge svrhe.

Rad zadruge podržava i dekanica fakulteta, ponosno ističući uspjehe svojih studenata. U zadrugu se mogu učlaniti svi sadašnji i bivši studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Jedini uvjet je da budu kreativni i spremni na rad.

Novinarka: Anja Dobranić
Snimateljica: Karla Trstenjak

Komentari

komentara