Prosvjed za Dan slobode medija

U sklopu Svjetskog dana slobode medija koji se svake godine obilježava 3. svibnja, novinari su se u Zagrebu okupili ispred Novinarskog doma, gdje su započeli miran prosvjed koji se nastavio ispred Ministarstva kuture. Ovim potezom novinari nastoje izraziti nezadovoljstvo trenutnim stanjem u hrvatskim medijima. Naime, u proteklih nekoliko mjeseci svjedočili smo sve  manjoj slobodi medija, što podvrđuje i godišnja ljestvica o slobodi medija u kojoj sudjeluje 180 država na kojoj je Hrvatska u posljednjih godinu dana pala za pet mjesta.

Novinari smatraju kako vladina politika nastoji “maknuti u stranu” sve medije koji govore istinu na način da im se uskraćuju brojna prava i sredstva potrebna za normalan rad. Prosvjedu su se priključili brojni novinari i nezadovoljni građani, a jedna od sudionica prosvjeda i dugogodišnja HRT-ova novinarka, Danijela Trbović, za naše je kamere podjelila frustraciju:  ”Ako se ne štite ljudi koji obavljaju svoju novinarsku dužnost i ako se govor mržnje izjednačava s pravom na kritičko mišljenje i na potrebu da se povijest ne relativizira i ne mijenja onda smo u nekakvom crnom mraku.”

Kakva su mišljenja još nekim sudionika prosvjeda pogledajte u kratkom prilogu naših videonovinarki Andreje Stojanović i Lucije Tošić.

Komentari

komentara


Više o