Proglašeni pobjednici Robokup natjecanja 2016.

array(1) { [0]=> int(2249) }

Amina Mutapčić, Sven Palac i Una Isajbegović iz Osnovne škole „Gustava Krkleca“ pobjednici su ovogodišnjeg 9. Robokupa, natjecanja učenika viših razreda osnovnih škola u robotici koje se održalo u subotu u Osnovnoj školi „Matije Gupca“ u Zagrebu. Natjecalo se 30 tročlanih ekipa pod vodstvom mentora u dvije kategorije: strujni krugovi te konstrukcija i programski zadatak. Učenicima koji su se okupili iz 5 županija i ekipi iz Bosne i Hercegovine konkretni zadaci nisu bili poznati do samog početka natjecanja, što je dodatno povećalo uzbuđenje natjecatelja i njihovih mentora.

„ Neočekivano, ovo je fantastično“, izjavili su pobjednici. Imaju i dalje namjeru usavršavati se u robotici. „Iznenađen sam, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Sveukupno, zaista sjajan uspjeh,“ nadodao je mentor pobjedničke ekipe profesor Josip Jurić.

Izvan natjecateljskog dijela djeca iz dječjeg vrtića Zvončić i dvadesetak učenika nižih osnovnoškolskih razreda iz Zagreba imali su priliku voziti robotska kolica, a organizirana je i radionica za djecu sa sindromom Down.

Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) čiji je cilj popularizacija tehničke kulture i praktičnih vještina koje su iznimno važne za razvoj pojedinca, ali i cijelog društva. Predsjednik HZTK-a Ivan Vlainić prilikom otvorenja skrenuo je pažnju okupljenima kako 40% mladih želi upisati fakultete društvenih, a samo 20% tehničkih zanimanja. Za uspješan razvoj društva potrebno je da je taj postotak obrnut. „Nadam se da ću vas djeco jednog dana vidjeti kako ste vrhunski stručnjaci u jednom od niza tehničkih zanimanja ili inovatori u pogonima koja će otvoriti mnoga radna mjesta u našoj domovini. Siguran sam da se među vama krije novi Steve Jobs, ili da ne idemo tako daleko, novi Mate Rimac koji je započeo kao i vi. Zahvaljujem profesorima tehničke kulture i vašim mentorima, a posebno zahvaljujem roditeljima koji vam pružaju potporu i usmjeravaju vas prema zanimanjima poput robotike koje je sigurno jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti,“  zaključio je Vlainić.

Poredak ukupnih pobjednika Robokupa 2016.:

  1. Osnovna škola „Gustava Krkleca“,

učenici Amina Mutapčić, Una Isajbegović i Sven Palac, mentor Josip Jurić

  1. Osnovna škola „Gustava Krkleca“,

učenici Dora Hercigonja Salamoni, Filip Valjak i Una Corazza, mentor Josip Jurić

  1. Zajednica tehničke kulture Popovača,

učenici Dario Šaka, Mario Novačić i Matej Đudarić, mentor Diana Svjetlana Lendvaj

Robokup natjecateljska ekipa sastavlja sklop prvog zadatka

O Hrvatskoj zajednici tehničke kulture

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je centralno nacionalno tijelo tehničke kulture čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi. Obilježavanje 70.-te godišnjice HZTK-a pod sloganom TEH KUL TURA bit će zajednički nazivnik svih aktivnosti, a u njima će sudjelovati sve članice: Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva, Hrvatski astronautički i raketni savez, Hrvatski automodelarski savez, Hrvatski filmski savez, Hrvatski fotosavez, Hrvatski jedriličarski savez, Hrvatski kajakaški savez, Hrvatski radioamaterski savez, Hrvatski robotički savez, Hrvatski ronilački savez, Hrvatski savez brodomaketara, Hrvatski savez CB radioklubova, Hrvatski savez informatičara, Hrvatski savez pedagoga tehničke kulture, Udruga inovatora Hrvatske, 34 gradske zajednice tehničke kulture, 19 županijskih zajednica tehničke kulture, jedna općinska zajednica tehničke kulture i Tehnički muzej „Nikola Tesla“ Zagreb.

 

Tekst: Impressum komunikacije

Fotografija: Dražen Terek

 

Komentari

komentara