Premijera dokumentarca “Mijenjamo realnost”

array(4) { [0]=> int(62) [1]=> int(295) [2]=> int(6) [3]=> int(1) }

Kako oni sa poteškoćama u kretanju stižu do predavaone? Kako nečujući slušaju predavanja? Kako slabovidni uče?

Studentice četvrte godine novinarstva, Anja Stanko, Marija Žužak i Matina Tenžera,  proteklih su se pola godine bavile ovim pitanjima. Kroz druženje sa studentima s invaliditetom, istraživanjem o njihovim pravima i razgovorima sa nadležnim osobama, nastao je dokumentarni film „Mijenjamo realnost“.  Priča o troje studenata s tri različita invaliditeta koji studiraju na tri različita fakulteta. Istražuje se tko im sve pomaže i koliko je u praksi ostvarivo Ustavom zajamčeno pravo na jednak pristup obrazovanju.

IMG_2057

Životi glavnih protagonista, Alena, Ree i Kristijana, ispunjeni su brojnim aktivnostima i uspjesima na raznim poljima. Svojim osobnostima apsolutno razbijaju sve predrasude o osobama s invaliditetom te uvelike doprinose senzibilizaciji društva koja je ključna za njihovo funkcioniranje u svakodnevnom životu.

IMG_2040

U produkciji Televizije Student, pod mentorstvom prof. Tene Perišin i Igora Mirkovića, film „Mijenjamo realnost“ doživio je svoje premijerno prikazivanje na Fakultetu političkih znanosti. Prema prvim reakcijama publike, film je uspio u svojoj namjeri. Alen, Rea i Kristijan izazvali su vrtlog emocija; radost, divljenje, ponos, zahvalnost. Samo za ravnodušnost nije ostavio prostora.

IMG_2018

Glazbu u filmu potpisuju Vida Manestar i Dominik Škrabal, a grafičku obradu Ivan Granić i Tibor Marocchini. A kako su protagonisti uspjeli osvojiti publiku, možete pogledati na programu Televizije Student, te na HRT-u.

Mijenjamo realnost, trailer from TV Student FPZG on Vimeo.

 

Komentari

komentara


Više o