Potpisan Memorandum o sporazumijevanju između Sveučilišta u Zagrebu i korejskog Sveučilišta Ulsan

array(1) { [0]=> int(2249) }

U četvrtak 7. siječnja 2016. u 14 sati u maloj vijećnici Rektorata potpisan je Memorandum o sporazumijevanju između Sveučilišta u Zagrebu i korejskoga Sveučilišta Ulsan. Ovim memorandumom uspostavlja se suradnja između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Ulsan u svrhu razvoja akademske i kulturne razmjene u području obrazovanja, istraživanja i ostalih aktivnosti, a u skladu su s internacionalizacijom visokoga obrazovanja.

Svečanom potpisivanju nazočili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Miloš Judaš, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva prof. dr. sc. Mislav Grgić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Zvonimir Guzović, prof. dr. sc. Krešimir Ćosić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Korejsko Sveučilište Ulsan predstavljali su: predsjednik Sveučilišta Ulsan dr. Yeon-Cheon Oh, profesor Fakulteta sociologije i voditelj suradnje između Sveučilišta i industrije dr. Sung-Pyo Jun te dr. Joon-Keum Jung, profesor na Fakultetu javne uprave i dekan Poslijediplomskoga studija javne politike. Potpisivanju Memoranduma nazočio je veleposlanik Republike Koreje u Hrvatskoj Nj. E. Hyung-won Suh i savjetnik iz Veleposlanstva  Che Dong-hwan.

Također, zasebne memorandume o sporazumijevanju svečano su potpisali predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta strojarstva, brodogradnje i pomorstva Sveučilišta Ulsan te predstavnici Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta Ulsan.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras naglasio je važnost potpisivanja sporazuma sa Sveučilištem Ulsan koje je visokorangirano u svijetu i vodeće u tehničkim znanostima, osnovano od svjetski poznate multinacionalne tvrtke Hyundai.

Dekan prof. dr. sc. Mislav Grgić izrazio je zadovoljstvo povezivanjem Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Ulsan u područjima elektrotehnike, elektronike i računarstva te spomenuo da je intenzivna suradnja ostvarena i putem Hrvatsko-korejskoga poslovnoga kluba, čiji je cilj promicanje i poboljšanje gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Republike Koreje.

Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Zvonimir Guzović naglasio je činjenicu da je ova suradnja s korejskim sveučilištem veliki poticaj za razvoj brodogradnje u Hrvatskoj jer je brodogradilište tvrtke Hyundai jedno od najvećih u svijetu.

Predsjednik Sveučilišta Ulsan dr. Yeon-Cheon Oh istaknuo je kako se ovim memorandumima uspostavljaju akademske veze prema načelima međusobnoga razumijevanja, uzajamne koristi, zajedničkih interesa i međusobno povezanih djelatnosti.

Potpisanim sporazumima ojačat će se i razvijati suradnja između obrazovnih institucija. Ti programi uključuju razmjenu fakultetskoga osoblja i studenata, zajedničke istraživačke projekte, suradnju na zajedničkim start-up projektima, zajedničke konferencije i promicanje akademskih aktivnosti, kulturne programe, razmjenu publikacija i drugoga materijala te ostale oblike sveučilišne suradnje od zajedničkoga interesa.

Razmjena fakultetskoga osoblja i studenata bit će regulirana posebnim ugovorima ili postojećim programima između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta Ulsan. Ugovorom se određuje razdoblje suradnje od pet godina.

Nakon potpisivanja Sporazuma održan je okrugli stol pod nazivom „Cooperation among academic communities and shipbuilding industry na kojem su sudjelovali predstavnici fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici najvećih hrvatskih brodogradilišta i ostala akademska zajednica.

 

Tekst i fotografija: Sveučilište u Zagrebu

Komentari

komentara