Portret košarkaša Dominika Mavre

Dominik Mavra mladi je košarkaš u usponu, a košarkom se počeo baviti sa 7 godina u školi košarke Prvi koš u Zadru. Nakon što ga je otac prvi put odveo na trening, nije više htio ići nazad, vjerojatno zato što je bio premlad. No, nakon godinu dana pauze, pitao je može li krenuti opet i u drugom pokušaju je u košarci i ostao. Dominik kaže da je odabrao baš košarku zato što je skoro svakom djetetu u Zadru košarka prvi sport.

U košarkaški klub Zagreb došao je sa 16 godina iz rodnog Zadra koji je u to vrijeme bio najbolji klub za mlade igrače. Malo se zakompliciralo jer mu Zadar nije htio dati papire, to je trajalo nekih par mjeseci. Na kraju su se klubovi dogovorili i tako se Dominik sa 16 god preselio u Zagreb. Dominik kaže da mu nije bilo lako, te mu je sigurno godinu-dvije trebalo da se prilagodi na život u Zagrebu, da preboli kako kaže dalmatinske običaje, i ostale stvari koje su mu nedostajale. Kaže da su mu majka i otac puno u tome pomogli jer su se preselili tada s njim u Zagreb, jer bi sam teško  u tim godinama izdržao izazove velikog grada poput Zagreba. Dominik također i studira na Fakultetu međunarodnih odnosa i diplomacije u Zagrebu, te kaže da nije lako usklađivati košarku i studij ali uz puno truda i izlazaka u susret od strane profesora, uspijeva sve odraditi.

Dominik misli da ljudi nemaju dojam koliko je kompliciran košarkaški život i koliko je u sezoni nakon pobjede sve dobro i odlično, a koliko nakon poraza postoji jako velika nervoza. Također kaže da je košarka zadnjih godina otišla na jedan veći nivo, i da je zapravo postala čisti profesionalizam.

Dominiku je u budućnosti plan otići vani iz Hrvatske, ne zato jer se košarka kod nas ne cijeni, već smatra da se kod nas u košarku kao sport ne ulaže dovoljno. Svim košarkašima je cilj osigurati egzistenciju, ali naravno svi oni žele otići u bolji klub, ne samo radi materijalnog već i zbog borbe za naslove i igranja košarke na višem nivou. No Dominiku je za razliku od većine kojima je san zaigrati u NBA-u, taj san kako kaže neki vrhunski europski klub.

Novinarka: Lea Vuletić
Snimateljica: Matea Uranjek

Komentari

komentara