Pogledajte prvi hrvatski dokumentarac o baletu novinara Televizije Student

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(2251) [2]=> int(2249) }

„Petite Ballerine“ dokumentarni je film koji priča o ljubavi prema baletu, a sada vam ga njegovi autori Renata Šimić, Matej Đuzel i Ivan Granić poklanjaju za Božić, a možete ga pogledati putem Vimeo kanala: https://vimeo.com/150052062

Film prikazuje balerine i baletane kroz tri generacije – djevojka na kraju srednje baletne škole koja se nalazi na prekretnici života, na mjestu na kojem odlučuje da li će se zauvijek posvetiti baletu (Leda Šeparović, 16); balerina na kraju karijere kao plesača, koja se okreće pedagoškom poslu (Mihaela Devald, 44); te baletan koji je svoj život proveo plešući i koreografirajući, postavši jedna od legendi hrvatske, ali i svjetske plesačke scene (Milko Šparemblek, 86).

Ovo troje likova zaokružuju priču o ljubavi i željom za baletom kroz cijeli život, o strašću, žrtvovanju, ambiciji, edukaciji i svemu onome što osoba prolazi u životu zbog želje da bude vrhunska balerina ili baletan. Da bi u tome uspjela, naša “petite ballerine” mora prvo briljirati na međunarodnom natjecanju baletnih plesača “Mia Čorak Slavenska”, za koje se priprema mjesecima.

Ovo baletno putovanje započelo je kad su Renata Šimić, Matej Đuzel, Ivan Granić, Nino Marić i Bruno Gudelj upoznali 16-godišnju djevojku Ledu. Ona im je pokazala što njoj znači balet i na koji načina ga ona vidi i doživljava. Nakon što je prilog o njoj, snimljen za potrebe kolegija na Fakultetu političkih znanosti, prikazan na HRT-u i nakon mnogih pozitivnih reakcija gledatelja i Lede, odlučili su snimiti dokumentarac jer se i njima svidjelo kako to u konačnici može i treba izgledati. Jednostavno, zaljubili su u novi svijet.

 

„Film koji svojom temom i pričom istražuje što to znači biti umjetnik i baviti se onim čime želimo bez obzira na sumnje, strahove i teškoće. Uspjeh ne dolazi preko noći ali dolazi onima koji za njega dugo i mukotrpno rade“ – kažu autori.

7

Veliki uspjeh filma „Petite Ballerine“ dokazuje činjenica što je prikazan na čak 11 filmskih festivala diljem svijeta, a osvojio je nagradu na Reviji studentskog filma u Zagrebu. Sniman je u zagrebačkom HNK-u, na probama i nastupima i Ledinom domu tako da gledatelj zbilja upozna Ledu i njezinu ljubav prema baletu, ali upozna i HNK na jedan novi način, iza kulise gdje je mnogo toga što se ne može vidjeti svaki dan.

Autori filma su novinari Televizije Student koja je ujedno i produkcijska kuća ovog filma te ga svim ljubiteljima baleta i onima zainteresiranima za ovaj baletni dokumentarac poklanjaju povodom božićnih blagdana.

Petite Ballerine from TV Student FPZG on Vimeo.

Komentari

komentara