Počeo je FAKI Festival – provjerite što, kada i gdje?

array(1) { [0]=> int(2251) }

U sijedu 26. svibnja je otvoren prvi dan 18. FAKI – Međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja održan u kazališnim, filmskim, izložbenim i društvenim prostorima bivše tvornice Medika u Pierottijevoj 11. Ovogodišnji program moći ćete pratiti do 30. svibnja.  Na programu festivala je 18 međunarodnih predstava, dvije domaće te dvije prezentacije rezidencija.

Tema ovogodišnjeg festivala bili su DIY kolektivi niskobudžetni kolektivi koji svoju produkciju vežu uz nezavisne centre, okupirane prostore i skvotove. Na natječaj se prijavilo preko 70 predstava i performansa iz Argentine, Austrije, Belgije, Bugarske, Cipra, Francuske, Grčke, Hrvatske, Indije, Italije, Izraela, Kanade, Kolumbije, Kosova, Litve, Mađarske, Njemačke, Obale Bjelokosti, Poljske, Portugala, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Velike Britanije, Ukrajine, SAD-a i Zimbabvea.

faki2

Osamnaesti FAKI otvoren je novom predstavom izvedbene grupe ”PunkoŠIPAK”s Ribnjaka koja godinama njeguje poetiku fizičkog i neverbalnog teatra, korporalne mime i suvremenog plesa. Novopredstavom ‘Greška’, nastojali su propitati načine na koje želje i proizvodi oblikuju naše identitete te stvaraju željene obrasce koji diktiraju uloge iz svakodnevnog života.

faki4

Među šarolikim programu na repertoaru se predstavila i  mlada Compagnie Lovena iz Toulousea koja postavlja klasične tekstove u javne, suvremene prostore, osmišljava izvedbene instalacije, snima radio-drame i kratke eksperimentalne filmove, a na FAKI dolazi s dramsko-izvedbenim solom.

 ATALAÏA je solo performans zasnovan na poeziji europskih autora i preciznim radnjama. Dramaturgija prikazuje slike i prizore osnovnih ljudskih iskustava: ljubavi, odlaska, sastanka, zaigranosti, magije, čuda, tuge i neopozive potrebe za očuvanjem poezije i ljepote.

FAKI

Ukoliko poput naših novinara niste bili sretnici i posjetili sam dan otvaranja, ne očajavajte! Do 30.05.2015. imate vremena. Ulaz je potpuno besplatan stoga svakako posjetite ovaj hvalevrijedan festival i otkrite što u Vaš život može donijeti umjetnost alternativnog kazališnog izričaja.

 

Autor: Brković Bruno

Komentari

komentara