Pjevačka radionica: Šri Lanka s dr. Lasanthi Manaranjanie Kalingom Donom

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(2251) }

18. 2. 2017. 10-12:30 i 14-16:30 Pjevačka radionica: Šri Lanka s dr. Lasanthi Manaranjanie Kalingom Donom @ Teatar &TD – Velika

Ova cjelodnevna radionica pruža uvid u načine poučavanja i učenja pjesama te u dio repertoara tradicijske glazbe Šri Lanke. Neformalno glazbeno obrazovanje djece u ovoj južnoazijskoj zemlji obično započinje u užem i širem obiteljskom krugu. Roditelji i bliži rođaci potiču djecu na izvođenje glazbe i plesa te pomažu unaprijediti njihova znanja i vještine pomoću redovite prakse. Idući korak čini početak formalnoga glazbenog obrazovanja u šestom razredu osnovne škole, kada djeca uče glazbu oponašajući učiteljevu pjevačku tehniku i različite vrste melodijskih ukrasa. Formalno glazbeno obrazovanje na višim stupnjevima utemeljeno je ili na indijskoj ili na zapadnoj teoriji glazbe. Radionica predstavlja privlačan izazov za sudionike, uvodeći ih u za njih veoma neobičan glazbeni sustav, koji počiva na svojim pravilima i estetici. Oblikovana je tako, da omogući lagano razumijevanje teorijskih temelja i uživanje u praktičnim glazbenim aktivnostima.

Participacija: 60kn. Prijave i sve informacije na edukultura.sc@gmail.com do 16. veljače u ponoć. 

Dr. Lasanthi Manaranjanie Kalinga Dona je bila predavačica na Sveučilištu u Colombu i umjetnica-solistica za izvođenje indijske klasične glazbe pri Šrilanškoj radijskoj korporaciji (SLBC). Trenutno sudjeluje u nastavi etnomuzikologije na Sveučilištu u Ljubljani. Diplomski studij umjetničkog smjera završila je na Sveučilištu u Kelaniji (Šri Lanka), a magistarski studij violine u kontekstu sjevernoindijske klasične glazbe na sveučilištu Banaras Hindu u Benaresu (Indija). Doktorski studij iz muzikologije, s težištem na medicinskoj etnomuzikologiji i muzikoterapiji, završila je na Sveučilištu u Ljubljani. Kao glazbenica (violinistica, pjevačica) i znanstvenica nastupila je u dvadesetak zemalja Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Predstavnica je Šri Lanke u Međunarodnom savjetu za tradicijsku glazbu (ICTM), članica savjetodavnog tijela pri organizaciji Human Dignity and Humiliation Studies, članica komisije međunarodne festivalsko-natjecateljske priredbe Glasovi zlatne stepe u ruskom Astrahanu i donedavno članica savjetodavnog tijela Državne glazbene smotre za djecu s posebnim potrebama  u Sloveniji. Autorica je nekoliko znanstvenih publikacija, uključujući i knjigu Glazbeno-zdravstveni rituali Šri Lanke: njihov značaj za muzikoterapiju u zajednici i medicinsku etnomuzikologiju.

Radionicu organizira ženska vokalna skupina Čipkice u suradnji sa Edukulturom Kulture promjene SC-a.

Komentari

komentara