Peticija na Pravu donijela rezultate!

array(2) { [0]=> int(392) [1]=> int(6) }

Čini se kako je peticija studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu donijela rezultate. Prema novoj Odluci o naknadama za usluga koja će vrijediti od iduće akademske godine, studenti će “naknadu za nastavak indeksa” morati platiti 50 kuna umjesto dosadašnjih 250 kuna.

Već smo vam pisali o problemima studenata na Pravnom fakultetu vezano za naknadu za nastavak indeksa, a i snimali smo prilog za Akademsku četvrt. Da vas podsjetimo, u razdoblju od 2005. do 2011. godine Pravni fakultet je svojim studentima prodavao indekse od 23 stranice predviđene za prijašnji 4-godišnji studij prava umjesto da ih je prilagodio trajanju integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog pravnog studija od 5 godina. Tako će čak sedam generacija studenata koji, čak i ako polože sve ispite na svim prvim rokovima, neizbježno dočekati trenutak u kojem će morati platiti 100 kuna za novi indeks, te dodatnu “naknadu za nastavak indeksa” u iznosu od 250 kuna.

Iznos nije bio ni sadržan u Odluci o naknadama usluga u akademskoj 2012./2013. godini. Studenti su se odlučili aktivirati i raspisati online peticiju te su za tjedan dana uspjeli sakupiti preko 500 potpisa studenata. Čini se kako su uspjeli ispraviti nepravdu, ali ne do cijelosti. Naime, iznos jest umanjen za 200 kuna, “ipak, otvara se pitanje, na temelju čega su oni do sada naplaćivali tu uslugu ako su je tek sada propisali?”, govori jedan od studenata. Također, studenti su inzistirali da se svim oštećenim studentima vrate novci, ali čini se kako do toga neće doći.

Studenti Pravnog fakulteta protiv naknade za nastavak indeksa from TV Student FPZG on Vimeo.

Komentari

komentaraViše o