Otkrijte što se krije iza građanske inicijative “U ime obitelji”

„Brak je jedino zajednica muškarca i žene. Sve ostalo je nešto drugo“.

Pod ovim geslom započela je građanska inicijativa „U ime obitelji“, koja će od 12. do 26. svibnja 2013. na oko 2000 lokacija diljem Hrvatske skupljati potpise za raspisivanje referenduma. Njime bi građani trebali odgovoriti na pitanje slažu li se s time da se u Ustav RH, koji za sada ne sadrži definiciju braka, unese odredba po kojoj je on životna zajednica isključivo žene i muškarca.

Da bismo saznali koji je temelj uvjerenja koje izolira građane homoseksualne orijentacije i traži takvu strogu definiciju braka, posjetili smo odvjetnika Krešimira Planinića, jednog od članova inicijative „U ime obitelji“. Kako doznajemo, temelj takvog uvjerenja nalazi se u vjerskom odgoju, koji nalaže da je Bog stvorio muškarca i ženu, i samo muškarac i žena u mogućnosti su održavati ljudsku vrstu.

 

Međutim, to pitanje za sobom povlači jednu novu problematiku, a to je posvajanje djece od strane homoseksualnih parova. Kako nitko iz Centra za prava seksualnih i rodnih manjina „Iskorak“ nije želio komentirati inicijativu, za mišljenje smo upitali studenta treće godine Pravnog fakulteta, Stefana Martinića, koji je izricanjem svojih stavova na društvenim mrežama uspio pokrenuti žestoku javnu raspravu oko pokretanja građanske inicijative za promjenu Ustava. Ovaj mladić ističe kako podržava i brak i posvajanje djece od strane homoseksualnih parova, i kako je vrijeme da se stane na kraj predrasudama koje nalažu da svako dijete nužno mora imati i oca i majku. Protivi se generalizaciji rodnih uloga prema kojoj majka mora biti brižan, požrtvovan i onaj nježniji roditelj, dok je otac tu da uvede disciplinu i red u obitelj.

Dugi niz godina ovo problematično pitanje stajalo je sakriveno negdje u pozadini, a na svjetlo dana izašlo bi samo u vrijeme Gay prideova, koji bi uglavnom završavali napadima i uz mnogo ružnih riječi. Možda je upravo ova inicijativa iskra koja će zapaliti vatru i otvoriti javnu raspravu na temu braka, obitelji i prava seksualnih i rodnih manjina, a prilog o ovoj gorućoj temi pogledajte na Televiziji Student već sljedećeg tjedna.

Komentari

komentaraViše o