Orašar i njegova pahuljica Lucija Radić

array(2) { [0]=> int(2251) [1]=> int(986) }
Dječje uspomene na Oršara i njegovu čaroliju možete ponovno oživjeti u Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba Orašar- najljepša božićna bajka priča priču o 90 godina baleta Orašar na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te prikazuje scenografiju i kostime vodećih europskih kazališnih kuća.
Balet Orašar je utemeljen na priči E.T.A. Hoffmana iz 1816. godine. Priča je pojednostavljena kako bi se mogla prikazati na pozornici, a Čajkovski je skladao glazbu. Praizvedba ovog baleta izvornog naziva Ščelkunčik bila je 1892., a u Zagrebu je prvi put izvedena 1923. godine. Orašar se i danas izvodi na pozornicama HNK-a, a onaj koji je pripremljen za ovu godinu već je odavno rasprodan. U prošlosti balet nije bio dobro prihvaćen kod kritike, tek je nakon Drugog svjetskog rata postigao sadašnju slavu.
15540109_10208049229453983_936290710_o
Među eksponatima treba posebno istaknuti figurice Orašara koje su posuđene iz privatnih kolekcija kao i kostime posuđene iz talijanske kazališne kuće Teatro alla Scala. Tijekom razgleda izložbe u pozadini možete čuti glazbu iz samog baleta, ali uz to postoji posebna slušaonica u kojoj posjetitelji mogu individualno poslušati još neke melodije ovog svjetski poznatog baleta.
Kako ovo ne bi bila još jedna priča o izložbi, odlučili smo pronaći balerinu koja je dio jedne takve bajkovite izvedbe. Lucija Radić, trenutno pleše u ,,Valceru cvijeća” i jedna je od pahuljica u baletu Orašar. Također je dio postave baleta ,,Labuđe jezero” i ,,Bajadera”, a plesala je i u ,,Pepeljugi” i ,,Trnoružici”.
15556561_10208049229333980_807567397_o
Za to je bilo potrebno osam godina predanog rada i školovanja. Uz klasičnu osnovnu školu, pohađala je i baletnu osnovnu školu u trajanju od 4 godine. Nakon toga upisala je opću gimnaziju i usporedno s tim srednju baletnu. Roditelji su je svakodnevno vozili iz Novog Zagreba do baletne škole na Ilirskom trgu. Svaki dan-dupla satnica, zahtjeva to puno odricanja. Ona na ta odricanja ne gleda tako, već ona to vidi kao stil života.
Majka joj je u početku bila skeptična oko baleta kao životnog poziva. Svjesna toga kako on zahtjeva veliku požrtvovnost i predanost, pokušala ju je odgovoriti od baleta. Danas je ona našoj balerini od velike pomoći. Lucija nam objašnjava kako svaka balerina mora paziti na prehranu. Kako od probi ne stigne kuhati sama, za nju to obavlja majka.
Na daskama HNK upoznala je svog dečka, Mađara, koji je u Hrvatsku došao samo na audiciju. Lucija se na njega puno oslanja, kaže kako netko tko se ne bavi baletom ne razumije taj tempo života. Divno joj je imati nekoga tko je tako dobro razumije poput njega.
On joj je bio i podrška tijekom prošle godine. Na probama za ,,Bajaderu” slomila je 3 kosti u nozi. Iako su doktori mislili da će joj biti potrebne 2 godine za povratak na daske HNK, ona je u baletne papučice uskočila već nakon 8 mjeseci. Kaže kako kod ove vrste plesa često stradava koštano-mišićni sustav te svaka ozljeda znači mogući prekid karijere.
Za završetak intervjua rekla nam je kako si uvijek najbitniji ti. Bez obzira koliko puta padneš, ti si taj koji uvijek se ustaje ide naprijed i bori se.
Autorice: Petra Srđenović i Marijana Krištof

Komentari

komentara