ON THE RECORD FESTIVAL: PODIJELJENE NAGRADE

array(4) { [0]=> int(62) [1]=> int(2251) [2]=> int(64) [3]=> int(2249) }

Uručenjem nagrada i zabavom do jutarnjih sati u zagrebačkom klubu Tvornica u petak uvečer završeno je peto izdanje festivala On the Record. U dvodnevnom druženju sudjelovali su studenti sa šest fakulteta iz četiri zemlje: Srbije (Sveučilište Beograd, Novi Sad), Bosne i Hercegovine (Sveučilište  Tuzla), Hrvatske (Sveučilište Zagreb) i Albanije (University of Tirana).


Tročlani žiri činili su Ivana Dragičević, urednica i voditeljica televizije N1, Marin Veršić, novinar Al Jazeera Balkans i
Jovana Zdjelarević, novinarka Omladinskog radija Radio-televizije Vojvodine.


U kategoriji on-line izdvojila su se tri novinarska tima koja su se potrudila ispričati aktualne izbjegličke priče sa svim dostupnim on-line alatima.

Žiri je odlučio da treća nagrada ide u ruke Dini Zuraka i Zoranu Striki, studenti Fakulteta političkih znanosti i Odsijeka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za priču „Na putu, daleko do doma“.
Druga nagrada pripala je timu koji je kreirao “Yolla’s European Story”. To su Petra Srđanović, Barbara Ravbar i Marijana Krištof, studentice FPZG-a.
Prvo mjesto pripalo je autoricama Rebeki Lesac, Katarini Šapini i i Tijani Jakovljević, također s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu za priču pod nazivom “Tragovi balkanske rute”.


U konkurenciji za kratke radijske forme treće mjesto osvojila je Marija Grbić s Odsjeka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za priču o „Surogat majčinstvu“.
Druga nagrada također ide za Novi Sad, a pripala je Snežani Čenad i Mariji Sušić, autoricama priloga „ Muška prostitucija“.
Prvu nagradu dobila je istraživačka priča „Biznis preko granice“, a potpisuju je Filip Uzelac, Una Krlić i Ivana Berta, kolege s Odsjeka za medijske studije.


Treću nagradu u kategoriji TV formi dobila je Katarina Šapina s FPZG-a za prilog „Soul Food Kitchen“.
Snimljena «prljavo» i autentčno, ovo je manje poznata priča o volonterima koji rade i za zaboravljene – izbjeglice po skvotovima u Solunu, ali i nezaposlene i siromašne. Uspješno je poslala univerzalnu poruku o solidarnosti, koju izgovara jedan od protagonista “svi smo mi ljudi”.

Drugu nagradu dobile su Ivana Atanacković i Miljana Miletić iz Beograda za priču “Mali Picasso”. Kratka je to news TV novinarska forma, s protagonistom dječakom koji daje emotivnu dimenziju priči o “zaostalim ljudima”, nakon izbjegličkog vala na Balkanu.

Prva nagrada odlazi u ruke četvero kolega sa FPZG-a Sari Kekuš, Antoniu Peniću, Mislavu Pilsaku i Eugeniji Prši za dokumentarnu reportažu „Metamorfoze“.

U obrazloženju žirija se navodi da je u ovoj kratkoj novinarsko-dokumentarnoj formi izražen jak autorski sugestivni biljeg temi koja se u regiji dominantno „skriva ispod tepiha“. Izazovi mladih transrodnih osoba prikazani su kroz otvorena i direktna svjedočanstva, koja se rijetko čuju i vide, bez off-a.


Nagradu publike koju dodjeljuje TV Student dobile su studentice Fakulteta političkih znanosti Renata Šimić i Rebeka Lesac za prilog pod nazivom „Prosvjed u Phoenixu“.

Komentari

komentara