OKO 17H ODLUKA O PREKIDU ILI NASTAVKU ŠTRAJKA

array(3) { [0]=> int(2255) [1]=> int(62) [2]=> int(2249) }

Piše srednja.hr

Ušli smo u treći dan štrajka prosvjetnih sindikata okupljenih u Vertikalu obrazovanja. Nakon prvih propalih pregovora u ponedjeljak, novi sastanak predstavnika sindikata i ministra Vedrana Mornara očekuje se danas oko 15 i 30 sati.

 

Glavni problem koji su istaknuli prosvjetari su niske plaće te povećanje istih za 4 posto za zdravstvene djelatnike. Smatraju da ako ima novaca za njih, da bi se trebalo pronaći novaca i za profesore. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ima drugačiji izračun za plaće profesora te misli da je prosječna plaća za 1.000 kuna veća nego kako je predstavljao iz sindikata koji je računa prema Državnom zavodu za statistiku, a Mornar prema mjesečnim izdvajanjima ministarstva za plaće profesora. Javite nam se fotografijama i informacijama o štrajku na redakcija@srednja.hr.

Kako je protekao prvi dan prosvjeda pročitajte ovdje, a kako ponedjeljak u opširnom izvještaju ovdje.

12:00 – Kada govorimo o neopravdanim satima, prosvjetari imaju pravo na štrajk, učenici ustavnim pravom imaju pravo na informiranje i na obrazovanje. Niti gospodin Ribić niti gospodin Mornar nemaju pravo govoriti učenicima hoće li dobiti neopravdane ili opravdane sate. Prema Pravilniku o tome odlučuje razrednik. Molim sve sindikaliste i predstavnike ministarstva da već danas nađu rješenje. Apeliram da se s normalnom nastavom i odgojno-obrazovnim procesima krene već od srijede inače će se dogoditi drugi kontra efekt, a to je da će se nastava morati odrađivati subotama, a ni tada putničke linije nisu bajne za prijevoz, rekao je Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH u emisiji Otvoreno.

11:30 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u sinoćnjoj emisiji Otvoreno rekao je kako ministar Mornar nije uspio doći do premijera Milanovića koji jedini može pregovarati sa sindikatima.

– Kada smo se konačno uspjeli sjesti s ministrom shvatili smo da Mornar uopće nije pronaša premijera i okrenuo je jedan spin pokušavši nam objasniti kako zapravo tražimo kruha preko pogače te kako su plaće u obrazovanju zapravo sjajne i bajne, rekao je Mihalinec.

11:00 Nakon što je u petak OraH podržao štrajk prosvjetara, danas su to učinili i iz ‘U ime obitelji’. Inače, ova je udruga registrirala i stranku pod nazivom ‘U ime obitelji- projekt Domovina’ s kojoj će izaći na predstojeće parlamentarne izbore.

–  ‘Udruga U ime obitelji podržava štrajk prosvjetnih djelatnika kao legitimni oblik borbe za vraćanje dostojanstva nastavnicima, profesorima i znanstvenim djelatnicima. Većina prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj podučava u vrlo lošim uvjetima – odrađujući odličan posao zahvaljujući svom znanju, kreativnosti i entuzijazmu – činjenici da svoj posao doživljavaju kao poziv, a ne samo zanimanje. Pozivamo roditelje da podupru štrajk učitelja i profesora svoje djece. Svjesni smo da je ovaj štrajk poremetio organizaciju svakodnevice naših obitelji. No, naša potpora pravu profesora na pristojna primanja u stvari je potpora kvalitetnom obrazovanju naše djece.’

10:00 Prema službenim podacima MZOS-a prikupljenima do 15h na prva dana štrajka, u petak i ponedjeljak, došlo je do pada štrajka za 13 posto u osnovnim školama i 7 posto na srednjoškolskoj razini. Međutim, MZOS je u ponedjeljak objavio podatke sa čak 68 osnovnih škola manje, te 52 srednjih škola manje u istraživanju.

Uživo: Oko 17h odluka o prekidu ili nastavku štrajka
srednja.hr

9:00 U ponedjeljak poslijepodne s ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom pregovarali su, odvojeno, predstavnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dogovor nije postignut te se štrajk nastavlja.

Ministar Mornar je nakon tog sastanka najavio kako će na novom susretu, koji je zakazan za danas u 15,30 sati, “pokušati ponuditi neko rješenje”.

 

(Tekst i fotografija: srednja.hr)

Komentari

komentara


Tagged:


Više o