Od studentskog magazina Puls do prve studentske televizije u Hrvatskoj

array(2) { [0]=> int(8) [1]=> int(5) }
Drugi dan obilježavanja 50. godišnjice Fakulteta političkih znanosti održava se medijska konferencija ”Suvremeni trendovi u novinarstvu”. Međunarodni skup o razvoju novinarstva u Hrvatskoj i njegovoj prilagodbi na digitalne medije otvorila je voditeljica odsjeka za novinarstvo i odnose s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša. Sa predavanjem ”Rocky Road to Excellence” Grbeša je opisala tijek razvijanja novinarstva na Fakultetu političkih znanosti od njegovih samih početaka, 1971. godine, kada je pokrenut jednogodišnji paralelni studij novinarstva do danas: “Studentski časopis Puls, osnovan 1994. godine, bio je revolucionarni nasljednik listova koji su izazivali frustracije tadašnje sveučilišne vlasti na kritike pisanja tadašnjih mladih, a danas renomiranih imena hrvatskog novinarstva poput Klauškog, Ivane Dragičević-Veličković i drugih. Preko Studentskog radija i TV studija danas smo došli i do prve studentske televizije u Hrvatskoj.”
O novim tehnologijama i prilagodbi novinarstva na digitalne tehnologije govorio je Peter Dalghren, poznati komunikolog sa Sveučilišta u Lundu. ”Novinarstvo uistinu prolazi kroz jako turbulentno razdoblje, s toliko mnogih aktera i novih formi izražavanja, medijske institucije se mijenjaju kao i njihovi uvjeti.” Koristeći se sintagmom ”javnog intelektualca” Dalghren smatra da mediji sami po sebi ne stvaraju od ljudi angažirane građane. ”Zapravo nas usmjeravaju ka konzumerizmu, individualiziranom ponašanju – interakciji sa sličnim ljudima’‘ zaključio je.
 
Osim Dalghrena danas nastupaju poznati medijski stručnjaci i komunikolozi, Miroljub Radojković, profesor na Sveučilištu u Beogradu,Tim Holmes sa Sveučilišta u Cardiffu, te domaći predavači i profesori Fakulteta političkih znanosti Viktorija Car, Tena Perišin, Zlatan Krajina, Zrinjka Peruško, Gordana Vilović, Igor Kanižaj i drugi.
Medijska konferencija završit će u slavljeničkom tonu, svečanim početkom emitiranja Televizije Student u 19 sati.
Treći dan velikog tjedna, 7. studenoga, u 16.30 sati, premijerno će se prikazati dokumentarni film o 50 godina Fakulteta političkih znanosti kojeg su snimili studenti novinarstva. Realizaciji filma pomogla je Hrvatska radio-televizija, ustupivši Fakultetu dio svoje bogate arhive iz 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.
Na sam dan rođendana Fakulteta održat će se i promocija knjige Nevena Šantića Čari hrvatske politologije nastala kao posveta njegovoj 50. obljetnici. Dugogodišnji novinar i politolog potpisuje knjigu razgovora s pedeset hrvatskih politologa i komunikologa.

Komentari

komentara


Više o