Noć muzeja u Vrapču

Klinika za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, naša je najveća i najstarija psihijatrijska ustanova sa 135 godišnjom povijesti i tradicijom te jedina je namjenski građena za psihijatrijske bolesnike.

U krugu Bolnice nalazi se Muzej Bolnice Vrapče, a uz njega postoji još jedan manji muzej iz kojeg je davno potekla cijela priča o potrebi osnivanja ovakvog muzeja, čuvanja radova bolesnika, te priča o povijesti psihijatrije. Uz Muzej postoji i Galerija „Slava Raškaj“.

d357960d3865d9c5e89277fe91682a4f

photo: www.vecernji.hr

Radi se o  zanimljivom Muzeju čiji vas izlošci vode kroz dugogodišnju povijest ove psihijatrijske ustanove, podsjećajući na nekadašnje terapijske metode, alate i postupke, te svjedočeći o evoluciji građanske i medicinske svijesti kad su posrijedi psihički bolesnici.

Kako je tema Noći muzeja bio Tesla i njegovi izumi, tematski su povezali korištenje električne energije u medicini, posebice psihijatriji.

U Vrapču su se liječili neki od najvećih hrvatskih umjetnika poput Slave Raškaj, Marije Novaković, Vladimira Vidrića i Andrije Harambašića, pa tako u muzeju možete vidjeti i neke od njihovih radova i saznati njihovu povijest bolesti.

Autor: Andrej Mokos

Komentari

komentaraViše o