Noć knjige 2016.

array(2) { [0]=> int(2251) [1]=> int(2249) }

Uoči obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u petak nas u knjižnicama diljem Hrvatske očekuju bogati programi!

Svečano otvorenje manifestacije Noć knjige 2016. održat će se 22. travnja, točno u podne, u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na otvorenju pete po redu Noći knjige predstavit će se najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, 2016) o kojima će govoriti Tamara Kraus.

Ove godine Noć knjige je u znaku dviju velikih obljetnica iz svijeta književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić- Mažuranić.
Manifestacija će se držati u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske, a čak 510 sudionika pripremilo je više od 1000 programa i prodajnih akcija i pogodnosti.

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.


Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, koji se odlukom Sabora Republike Hrvatske slavi od 1996., u spomen na Marka Marulića, koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Posjetite službenu stranicu događanja i pogledajte koja Vama najbliža knjižnica obilježava ovaj veliki dan za kulturu: http://nocknjige.hr/

 

 

Komentari

komentara


Više o