Nećemo natrag na ilegalan pobačaj

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

d

Pet do podne je – krajnje vrijeme da Vlada zaustavi urušavanje temeljnih ženskih prava, poručuju prosvjednici okupljeni pod sloganom Nećemo natrag na ilegalan pobačaj. Pred zgradom Vlade RH, u organizaciji Ženske mreže Hrvatske, upozorilo se hrvatsku javnost da u čak pet od 27 hrvatskih bolnica nije moguće prekinuti trudnoću zbog priziva savjesti doktora.

Prosvjednici su, držeći metalne vješalice u rukama, podsjetili na brutalne metode kojima žene pribjegavaju kada im siguran i legalan prekid trudnoće nije dostupan. Okupljeni, simbolično, u pet do 12, podsjećajući na kršenje zakona u Kliničkoj bolnici “Sveti Duh” u Zagrebu, općim bolnicama u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Općoj bolnici “Hrvatski ponos” u Kninu.

Vlada i Ministarstvo zdravlja ne osiguravaju provedbu zakona, pa se ženska reproduktivna prava sustavno krše, i to ne samo kad je riječ o prekidu trudnoće na zahtjev pacijentice. Naime, u nekim slučajevima doktori ne žele pacijenticama propisati ni pilulu za don poslije.

Ravnatelji svih javnih bolnica s ginekološkim odjelom primili su prije desetak dana naputak Ministarstva zdravlja da što prije ženama omoguće ostvarivanje prava na prekid trudnoće. To mogu učiniti ili tako da odluče koji će ginekološki tim u bolnici raditi pobačaje ili tako da nađu vanjske suradnike koji će na zahtjev dolaziti u bolnice. Međutim, taj naputak nije obvezujući, pa nema jamstva da će žene moći ostvariti ovo zakonom zajamčeno pravo, mada uplaćuju doprinose za zdravstveno i dopunsko zdravstveno osiguranje.

 

Autor: Iva Bucić

Komentari

komentara


Više o