Najavljen drugi po redu Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci– STIFF.

array(4) { [0]=> int(62) [1]=> int(2251) [2]=> int(64) [3]=> int(2249) }

Na danas održanoj konferenciji za medije u prostoru atrija Art-kina Croatia najavljen je drugi po redu Međunarodni studentski filmski festival – STIFF.
Festival su najavili : voditelj SKC-a Zoran Baljak, Marin Lukanović iz udruge Filmaktiv te selektorica festivala Maša Drndić.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Filmaktivom od 01.10. do 03.10. 2015. organizira drugi po redu Međunarodni studentski filmski festival – STIFF čiji su program i ove godine birale redateljice Maša Drndić i Sanja Marjanović, kao glavne selektorice uz pojačanje renomirane srpske redateljice dokumentarnih filmova, Ivane Todorović. Festival se odvija se u Art-kinu Croatia, Gradskom kazalištu lutaka Rijeka i OKC-u Palach, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Sveučilišta u Rijeci i Turističke zajednice grada Rijeke.
STIFF riječkoj publici donosi kratkometražne produkcije studenata filma i animacije iz svakog kutka naše planete. U natjecateljskom programu mogu se pronaći radovi budućih zvijezda kinematografije iz Norveške, Poljske, Brazila, Turske, Rumunjske, Mađarske, Irana, Singapura, Japana, Indije, Portugala, Belgije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Sjedinjenih američkih država i Hrvatske… Pred selekcijski tim festivala ove je godine stavljen poseban izazov da između više od 2000 pristiglih filmova, izaberu one koji ulaze u konkurenciju za glavne nagrade. U glavnom natjecateljskom programu festivala prikazat će se 41 film od kojih su neki višestruko nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima u svijetu, a drugi će pak u Art-kinu Croatia doživjeti svoju premijeru. U ime selektorskog tima Maša Drndić je istakla važnost višemjesečnog rada koji je rezultirao uspješnim odabirom 41 od čak sveukupno pristiglih 2053 filma iz gotovo svih zemalja svijeta. Filmove u konkurenciji tako čini 8 neobičnih dokumentaraca, 19 animacija te 14 igranih filmova. Selektorski je tim posebno želio naglasiti kvalitetu filmova koji zaista zaslužuju pažnju jer je u svaki film uložena nevjerojatna količina talenta, mašte i truda i profesionalnosti. U selektivnom su procesu nastojali odabrati najbolje filmove što je rezultiralo i mnogobrojnim filmovima u konkurenciji koji su nagrađivani na festivalima diljem svijeta. Selektorice festivala uz filmove koji će se premijerno predstaviti riječkoj publici, stavljaju naglasak na nekolicinu svjetski priznatih filmova koji su jedinstvena prilika za riječku publiku:

„Vjernost” (Fidelity), redatelja Ilkera Cataka, studenta Hamburg Media School iz Njemačke, koji je upravo osvojio Studentskog Oskara za najbolji strani film;
„Večer u dvoje” (A Wee Night In) redatelja Stewarta Edwardsa (Edinburgh School of Art), koji je na posljednjem IDFA-u (najvećem festivalu dokumentarnog filma u svijetu) bio nominiran za najbolji studentski dokumentarac. Također je osvojio nagradu Kraljevskog televizijskog udruženja Velike Britanije za najbolju kameru;
„Pamučni snovi” (Cotton dreams) dokumentarni film redatelja Sandeep Rampal Balhara, studenta poznate filmske škole iz Lodza (Poljska), koji je osvojio razne nagrade i nominacije te igrao na više od 20 svjetskih festivala.
Zbog nevjerojatnog broja prekrasnih animacija iz cijelog svijeta pristiglih u selekciju, kako je istakla Maša Drndić, festivalsko vodstvo je ove godine stavilo naglasak na animaciju i pripremilo poseban program animiranih filmova izvan konkurencije, pod nazivom ANIMAFOKUS koji će publika moći pogledati u Art-kinu Croatia prvi dan festivala, ali i svaku večer tijekom trajanja festivala od 17:00 do 20:00 u Galeriji SKC u Palachu. Odsjek za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gostovat će na STIFF-u gdje će predstaviti recentne radove ove škole. Selektorica programa, Ana Hušman, održat će kratak uvod u program, a nakon toga će riječka publika imati priliku vidjeti hrvatske animacije i eksperimentalne filmove, koje će predstaviti njihovi autori. Najavljeni su i gosti iz Turske, ekipa filma „Prvi dan ljudske povijesti“ koji se prikazuje u petak u 18 sati u Art-kinu Croatia. Uz navedena gostovanja, novost ovogodišnjeg STIFF-a je dječji program pod imenom Wonders / Čuda koji je pažljivo izabran za mlađu publiku i za one koji još uvijek vole bajke. Program će igrati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u subotu, 03.10., u 16:00 sati. Naglasak na uključenost studentica i studenata Sveučilišta u Rijeci u samu organizaciju festivala dao je voditelj SKC-a, Zoran Baljak, koji je najavio tribinu „Mladi u filmskoj industriji: što i kako?“. Tribina, koja će se održati u petak (2. listopada u 16:30 u Art-kinu Croatia), osmišljena je i moderirana od strane studenata i studentica. O ulasku u filmski svijet i svim potrebnim praktičnim znanjima za uspješan ostanak u istome, govorit će mladi riječki filmaši Zoran Krema, Igor Paulić i Nikolina Hrga. U predstavljanju festivala još jednom je istaknuto kako je STIFF prvi hrvatski filmski festival koji prikazuje isključivo studentske filmske i animirane radove od kojih će najuspješnije proglasiti žiri festivala, koji u svakoj kategoriji čine dva stručnjaka iz tog područja i jedan student Sveučilišta u Rijeci:
Žiri za igrani film: Igor Paulić, Dragan Rubeša, Toni Jurčić (Filozofski fakultet).
Žiri za dokumentarni film: Aleš Suk, Marta Batinić, Nikolina Hrga (Akademija primijenjenih umjetnosti).
Žiri za animirani film: Martina Perkušić, Ana Hušman, Loris Matešić (Filozofski fakultet).
Kvalitetu filmova potvrdio je i Marin Lukanović kao predstavnik udruge Filmaktiv. Istaknuo je šarm festivala kojem doprinose gostujući autori, šaroliki žiri, ali i sam program. Ovogodišnjom suradnjom s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, uz Art-kino Croatia i OKC Palach festival se proširio na tri različite lokacije, a budućim rastom, tim STIFF-a nada se razvoju festivala kao mjesta još bogatijih međunarodnih susreta studenata i filmske publike. Podsjetimo, STIFF je prije ovogodišnjeg izdanja pripremio pravu putujuću filmsku poslasticu programom „STIFF ON THE ROAD“. Najbolje od prošlogodišnjeg festivala prikazano je 15.5. u Zagrebu na StudentCuts festivalu te 24.9. u Pulskoj filmskoj tvornici u Puli. Također se u organizaciji festivala od 21. do 24. rujna održala Radionica pisanja filmske kritike pod vodstvom filmskog kritičara i profesora Filozofskog fakulteta u rijeci doc. dr. sc. Dejana Durića. Uz članove Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci, u organizaciju festivala uključen je veći broj studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci koji volonterski rade na festivalu. Studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti sudjelovali su u izradi vizualnog identiteta festivala, a autorica izabranog rješenja je Tina Radosavljević. Otvorenje festivala je 1. listopada, u 19:30 nakon čega slijedi program pod nazivom Love Affairs / Ljubavne Zbrke.

Ulaz na sva festivalska događanja u potpunosti je BESPLATAN!

Scena iz filma Ruka u ruci

 

(Fotografija: Scena iz filma Ruka u ruci)

Scena iz filma Istrazivanje o muskarcima

 

(Fotografija: scena iz filma Istraživanje o muškarcima)

Više informacija na:

www.stiff.uniri.hr

www.facebook.com/stiff.rijeka

KATALOG FESTIVALA

(Tekst i fotografije: STIFF)

Komentari

komentaraViše o