Na Međunarodni dan tolerancije učenici jasno izrazili svoj stav o izbjegličkoj krizi, nenasilju, toleranciji i jednakosti

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) [2]=> int(2249) }

Ovim radom poručujemo da želimo svijet u kojem se ne podižu, već ruše ograde među ljudima. Želimo svijet u kojem se ljude ne prosuđuju po boji kože ili vjeri već njihovoj čovječnosti. Želimo da svatko bude – ČOVJEK.” (učenici/autori/ce Osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno)

Forum za slobodu odgoja jučer je održao svečanu dodjelu nagrada Oboji svijet! povodom Međunarodnog dana tolerancije na kojoj su učenici i učenice govorili o toleranciji, nenasilju, jednakosti, kao i aktualnim događanjima u društvu, poput izbjegličke krize, u Kazalištu Trešnja u Zagrebu. Događaj je bio posvećen podizanju svijesti i razvoju tolerancije, nenasilja te aktualnim problemima današnje generacije mladih, kao i njihovim vizijama budućnosti. Na priredbi je postavljena i izložba učeničkih radova pristiglih na natječaj. Tijekom ovogodišnjeg natječaja, pristiglo je preko 560 kreativnih radova, koje je izradilo preko 1600 učenika/ca iz 19 županija iz cijele Hrvatske. Najbolji radovi su nagrađeni vrijednim nagradama – poklon bonovima koje mogu iskoristiti u multimedijskim knjižarama.

Kreativnost i inovativnost djece i mladih važno je promicati već u vrtiću i školi, a ovakvi projekti razvijaju i njihove socijalne vještine te aktivnu uključenost u izgradnju boljeg društva.“, izjavila je Ana Karlović, voditeljica programa Medijacija. Napominje kako djeca imaju svoj stav, svoje mišljenje, svoje ideje i da to u osnovi predstavlja srž svih programa koje se provode u Forumu.

Mnogi radovi su nas dirnuli, nasmijali, rastužili, zamislili, oduševili, ali i još jednom pokazali kako su djeca svjesna svijeta u kojem živimo te kako, za razliku od odraslih, nude originalna rješenja za mnoge problema i izazove, uz svoju viziju tolerantnije i pravednije budućnosti. Neke od izjava koje su djeca izjavila tijekom svečane dodjele nagrada, ali i u radovima su sljedeće:

  • Ovim radom poručujemo da želimo svijet u kojem se ne podižu, već ruše ograde među ljudima. Želimo svijet u kojem se ljude ne prosuđuju po boji kože ili vjeri već njihovoj čovječnosti. Želimo da svatko bude – ČOVJEK. (učenici/autori/ce Osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno);
  • Smijemo li pokazati nezainteresiranost prema ljudima koji prolaze kroz strahote rata? Kako možemo govoriti da smo dobre osobe, da smo spremni pomoći, a kad taj trenutak dođe samo okrenuti glavu i otići. Probudimo ljudskost u sebi. Moći nekome barem na trenutak pomoći, pružiti osjećaj sigurnosti, pa makar i prividan, za mene je veliko duhovno bogatstvo. (učenica 7. razreda Osnovne škole Milan Brozović iz Kastva);
  • Za ravnopravnost ne treba puno. Samo ljubavi.“ (učenica 4. razreda Škole likovnih umjetnosti Split).

Forum za slobodu odgoja i dalje će nastaviti provoditi projekte koji promiču toleranciju, jednakost i nenasilje među učenicima u školama u Republici Hrvatskoj. Popis nagrađenih radova, kao I objavljeni radovi mogu se pronaći na Facebook stranici Foruma za slobodu odgoja, a tijekom sutrašnjeg dana bit će dostupni i svi video uratci.

Priredba te projekt „Oboji svijet šarenim bojama tolerancije“, provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Grada Zagreba i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Tekst i fotografija: Forum za slobodu odgoja / Forum for Freedom in Education

Komentari

komentara


Više o