MOZAK VOLI ZDRAVO: edukacija, rekreacija, motivacija

array(3) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) [2]=> int(2249) }


Mozak voli zdravo, projekt koji organizira eSTUDENT posvećen popularizaciji zdrave prehrane i načina života, održao se od 2. do 19. svibnja 2017. godine. Uz kulinarsko natjecanje Broocola, uključivao je brojne radionice i predavanja na kojima su studenti mogli steći nova znanja i iskustva.


Studenti su imali priliku biciklirati s Nextbike-om, Mario Mlinarić učio ih je tajnama pripreme dobrog smoothie-a, a Saša Radulović održao im je radionicu aromaterapije. U Studiju OM joge vježbali su jogu, a Mario Mustafi iz Udruge SUBOS održao je kondicijski trening. Ivor Madžar naučio ih je kako napraviti sirovu tortu, a Lana Pavić zdravu i studentskom džepu prihvatljivu juhu i glavno jelo.  Vježbali su i pilates s Asjom Peterson.

Mario Valentić priključio se projektu

Ciklus predavanja u sklopu ovogodišnjeg Mozak voli zdravo otvorila je Irena Čorko Meštrović, psiholog i psihoterapeut. U predavanju pod nazivom “Psihoterapeut na dijeti” podijelila je svoje iskustvo borbe s kilogramima, motivacijom i tjelovježbom.

Aromaterapeutkinja Katica Wolf održala je predavanje “Prirodna vs. sintetička kozmetika”, a Ines Banjari s osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta predavanje “Prehrana 21. stoljeća: Što smo dobili, a što izgubili?”.

Posljednje predavanje u ovom ciklusu održala su tri prijatelja, studenta, uspješna sportaša i paraolimpijca Antun Brzak, Kristijan Vincetić i Matija Grebenić. Ova tri pristupačna, duhovita i inspirativna dečka upoznala su se prije više od 15 godina preko treninga i natjecanja. Ističu da su se sportom počeli baviti kao djeca iz rehabilitacijskih razloga, nakon nekog vremena rehabilitacija je prerasla u natjecanje i počeli su stizati prvi veći rezultati. S natjecanja na koja su zajedno putovali kao članovi reprezentacije nose lijepe uspomene i iskustva ističu kako im je to pomoglo da se izgrade kao osobe, sazru i steknu radne navike. Dečki kao najveću podršku ističu obitelj i prijatelje koji imaju razumijevanja za sve obaveze i svoje trenere. Igor Berislavić, trener PK Dubrava čiji su članovi Brzak i Vincetić pažljivo je slušao što dečki govore, u jednom se trenutku ustao i nahvalio ih.

“ Ova trojica, oni nisu samo veliki sportaši, još su veći ljudi.”

Party u Book-u

Užitak je bio slušati ih kako pričaju o prošlosti, natjecanjima na kojima su sudjelovali i dijele neke smiješne anegdote, ali još je veći bio slušati ambiciozne planove za budućnost. Vincetić planira svoje četvrto sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama i drugim natjecanjima za koja trenira svaki dan. Želi završiti fakultet, biti trener i svoja znanja i iskustva prenositi drugima. Brzak se vidi kao ekonomist, fakultet mu je trenutno prioritet. Grebenić ima u planu završiti oba fakulteta i volio bi se baviti sportskim PR-om. Sport im je jednostavno svima u krvi, najveći dio života proveli su baveći se plivanjem. Sigurni smo da će se i dalje boriti za pravednu sliku sporta osoba s invaliditetom u javnosti, jer u Lijepoj našoj većina još uvijek sportaše s invaliditetom ne doživljava kao ozbiljne natjecatelje, već rekreativce koji se sportom bave zbog rehabilitacije.

Uspješno završen projekt proslavljen je u petak u Book caffe-u. Uz bend A’Martyia Trio i Gypsy jazz i Bossa nova zvukove proglašeni su pobjednici natjecanja Brocoola i podijeljene su brojne nagrade.

Komentari

komentara