Kip polugolog muškarca na kampusu ženskog fakulteta – umjetnost ili perverzija?

Umjetnost u obliku polugolog ćelavog muškarca…

Početkom veljače studentice privatnog fakulteta za žene u američkoj saveznoj državi Massachusetts dočekalo je pomalo neugodno iznenađenje. Naime, na livadi ispred zgrade njihovog Wellesley College-a, pojavilo se u najmanju ruku neobično umjetničko djelo naziva, “Mjesečar” (Sleepwalker).

Neke studentice su se prestravile prizorom polugolog muškarca na posjedu škole rezervirane samo za žene da bi tek naknadno shvatile kako se radi o kipu. Doduše, nadasve živolikom kipu stoga ih je teško kriviti za zabunu.

Kip umjetnika Tonyja Matellija pokrenulo je burnu raspravu na fakultetu. Neki “Mjesečara” brane tvrdeći kako se radi o umjetnosti kojoj cilj i jest provocirati reakcije i potaknuti ljude na razmišljanje, drugi smatraju kako se radi o neukusnom djelu koji samo proizvodi strah među djevojkama. Tako su neki kritičari kipa optužili Matellija za nesenzibilnost kada su u pitanju žrtve seksualnih napada budući da njima zasigurno nije ugodno vidjeti golog čovjeka na kampusu.

Međutim, umjetnik brani svoje djelo objašnjavajući kako je njegov osnovni cilj bio izazvati empatiju – jer, po njemu,  njegov “Mjesečar” je autsajder, bespomoćan i isključen iz društva.

Što vi mislite – je li umjetnik ipak prešao granicu dobrog ukusa?

Prema dekanu fakulteta očito nije, budući da kip i dalje stoji na kampusu. Doduše, posljednjih dana samo malo pokriveniji – snijegom.

Komentari

komentara