(E)misija Alter Ego

array(2) { [0]=> int(392) [1]=> int(295) }

Rađanje ideje

Prilozi prve emisije pripremljeni su već u svibnju ove godine od strane vrijednih ruku i pametnih glavica dvanaest studenata 3. godine kolegija Televizijska redakcija. Ideja se rodila sasvim spontano. Jednostavno smo se zapitali zašto ne bismo napravili baš takvu emisiju, o takvim ljudima i takvim događajima. Činilo nam se da se takvi sadržaji sve teže mogu pronaći u medijima, pa zašto ne bismo upravo mi krenuli u misiju traganja za različitim ljudskim alter egom. I misija je uspješno započela!

Sadržaj emisije vidljiv je na velikoj ploči svima u redakciji

Prvi korak

Za nastanak jednog polusatnog “Alter ega” potrebno je  jedno veliko i kvalitetno istraživanje, tj. potraga za zanimljivim temama, događajima i sugovornicima. Oko toga se najviše potrga naša urednica Sanja uz dragocjenu pomoć cijele velesile novinara u facebook grupi «TV Student» kao i svih zaposlenika tv studija i redakcije. Kopanje i traganje podrazumijeva sve moguće internetske tražilice, fiksne, mobilne, elektroničke, ali i kontakte uživo.

Drugi korak

Nakon što je urednica stavila svoj blagoslov na teme priloga i podijelila ih po terminima emitiranja, kreće se u lov na slobodne novinare i snimatelje. Većina novinara sama odabire između ponuđenih tema. Nerijetko poneka tema ostane osamljena. U tom slučaju urednica lobira na sve strane, a ukoliko ne pronađe slobodnog novinara, sama uz pomoć svoje desne ruke (mene:)) kreće u proizvodnju priloga.

Novinarka Martina Kolarić u potrazi za sirovinom na kompjuteru za montažu

Treći korak

Svim novinarima i snimateljima određuju se rokovi do kada prilozi moraju biti u potpunosti snimljeni i montirani. U ovoj fazi urednica redovito provjerava što, kako i kada se snimilo ili zašto se nije snimilo. Provjeravaju se tekstovi (av kartice – kako ih studenti zovu) priloga prije nego se počnu montirati. Ovo je najstresniji dio posla za novinare i urednike. Napetost je velika i grize se na sve strane.

Urednica montira prilog dva i pol sata prije emitiranja emisije

Četvrti korak

Urednica pregledava što se montiralo i dijeli savjete kako poboljšati nedostatke. Nije rijetkost da sama urednica montira priloge manje iskusnih novinara. Najčešće se ovo događa na dan kada se emisija treba emitirati. I ovdje je napetost i nervoza često prisutna, a pogotovo kada se ne mogu pronaći sirovine ili se novinari razbole na dan montiranja.

Peti korak

Gotovi i pregledani prilozi i ranije snimljene najave voditelja “ispucavaju” se van. Zatim odlaze do našeg realizatora Mislava na peti kat gdje se sve spaja u jedinstveni proizvod. Mislav će pustiti emisiju točno u 20:00 h u program TVStudenta na opću radost i veselje svih naših gledatelja, novinara, snimatelja, urednika i montažera.

Evo kako je izgledala priprema emisije ovaj tjedan:

 

Komentari

komentara


Više o