Medijski stručnjak BBC-ja o izazovima integrirane redakcije 21. stoljeća!

Foto: Andrej Mokos

Razlog promjene središta BBC-ja, stalna je promjena modela poslovanja i rada u medijskim kućama te velika  konkurencija novih medija. Također, medijski konzumenti nisu više strogo orijentirani na televiziju ili radio, već žele multimedijalnost i interaktivnost. Dvije važne promjene koje je BBC odlučio napraviti jesu fizički premještaj u novu zgradu i promjena kulture rada. Naime, pak i informativni servisi BBC-ija bili su razbacani širom Londona. Glavnina vijesti radila se u tzv. Televizijskom centru (Television Center), a na drugim lokacijama bili su World Service, London News, radijski programi, itd.

U novu zgradu preselilo je 5600 djelatnika BBC-ja koji osim vijesti, proizvode i ostale vrste programa. Naravno, osim glavnog centra u Londonu, BBC posjeduje i 13 regionalnih centara i 36 lokalnih koji dnevno proizvode vijesti.

Foto: i4.dailyrecord.co.uk

Pelham je inače novinar, urednik i voditelj projekta premještanja i integracije multimedijske informativne redakcije i raznih studija iz desetak zgrada BBC-ja u jednu, novoizgrađenu u središtu Londona. Obrazovao se na londonskom sveučilištu, a radio je kao urednik regionalnog BBC-jeva servisa. Kao urednik središnjeg deska u Londonu, koordinirao je BBC-evo pokrivanje velikih događaja, kao npr. bombaške napade u madridskoj podzemnoj željeznici, tsunami na Tajlandu te vjenčanje princa Williama i Catherine Middleton.

Foto: Mario Solomun

Foto: Andrej Mokos

Komunikacija i konvergencija kao ključ uspjeha

Pod kulturom rada koju Pelham spominje, podrazumijeva se da su sve redakcije postale međusobno povezane te da je postignut viši stupanj integracije.  Prostori u novoj zgradi u potpunosti su otvoreni, nema ureda, pa je tako i u multimedijskoj redakciji vijesti u kojoj se nalazi i domaći i međunarodni desk (news gathering), proizvode središnje tv vijesti, radijske emisije i sadržaji portala,  news kanal, održavaju radni sastanci. Komunikacija je postala važnija nego li je bila prije jer iako neki novinari ne vole komunicirati, jednostavno moraju, jer drugog izbora nemaju, rekao je Pelham. Također, novinare koji prikupljaju informacije i one koji proizvode vijesti smjestili su blizu jedne drugima kako bi se olakšao posao i povećala produktivnost. Naposljetku, osobe koje donose važne odluke poput odabira tema ili slanja reportera na mjesto događaja sjede zajedno. Sličan način rada preuzele su mnoge medijske kuće, pa tako i komercijalni SKY News, danska javna televizija (DR) pa čak i tiskovine poput The Daily Telegrapha. Na svim navedenim projektima glavnu ulogu imali su novinari koji su sami dizajnirali i eksperimentirali s izgledom deska kako bi rad bio olakšan i atmosfera dobra.

Foto: Andrej Mokos

Foto: Mario Solomun

Oko šest tisuća ljudi, koliko radi na BBC-ju u Londonu, proizvodi dva televizijska programa koja emitiraju 24 sata na dan (BBC News Channel i BBC World) te kanale BBC 1, 2, 3 i 4 koji prednjače vijestima. Uz njih se još ističu BBC London, BBC Online i Radio Newsroom. Također, proizvode i vijesti na 26 svjetskih jezika. Strategija koje se pridržavaju jest internacionalno, nacionalno, lokalno, multimedijski i višejezično. Jednostavno rečeno – sve za svakoga.

Što se tiče rada na BBC-ju, novinari moraju biti spremni na konvergenciju, odnosno na rad za više medija odjednom, primjerice za televiziju, radio i online, dok je prije otprilike 20 godina svaki novinar radio za samo jedan medij za koji je bio specijaliziran. Vode se politikom da se jedan događaj odnosno priča snimi jednom, a potom se prikazuje više puta, obrađuje različito, iz različitih perspektiva, prilagođeno različitim medijima i platformama. Pelham ističe da je bitno sačuvati originalnost u izvještavanju.

Foto: Jana Rebrović

I studenti novinarstva na predavanju medijskog stručnjaka

Prezentaciji Guya Pelhama, prisustvovali su novinari HRT-a te zagrebački studenti s Fakulteta političkih znanostiHrvatskih studija i VERN-a. Na pitanje kako privući mlade da konzumiraju vijesti, Pelham je odgovorio – raznim multimedijskim sadržajima. Rezultati istraživanja u Americi ukazuju na činjenicu da 90 posto stanovništva Amerike koristi internet, a njih 48 posto prati vijesti online. Referirajući se na to, Pelham savjetuje: Sve bi platforme trebale biti obogaćene multimedijalnim sadržajima kako bi postale privlačnije. Posebno naglašava prilagođavanje vijesti za zaslone pametnih telefona kojih je 2013. prodano preko 990 milijuna.

Foto: Andrej Mokos

Foto: Andrej Mokos

S obzirom na reputaciju BBC-ja, buduće novinare zanimalo je kako doći do neke od brojnih redakcija. Svi znaju raditi na svim platformama. Nije nužno da je svaki novinar izvrstan na svakom području, od radija preko televizije do online izdanja. Takvi gotovo i ne postoje. No bitno je da mogu pokriti do neke određene mjere cjelokupan posao, a da najviše rade ono u čemu su najbolji, savjetuje Pelham.

Ono što je sigurno jest da bi stručnjak poput Guya Pelhama svakako dobro došao kako javnoj, tako i komercijalnim televizijama u Hrvatskoj.

Tekst: Mario Solomun

Fotografije: Mario Solomun, Andrej Mokos, Jana Rebrović

Komentari

komentara