MALA ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI- kada čitanje i pisanje prestanu biti dovoljni

array(5) { [0]=> int(19) [1]=> int(62) [2]=> int(2611) [3]=> int(2613) [4]=> int(2249) }

Najdraži crtić prije spavanja, video na You Tube-u uz doručak i televizija kao jedan od glavnih izvora zabave i informacija. Od malih nogu okruženi smo medijskim sadržajima, a razvoj tehnologije čini nas samo još više uronjenima u svijet medija. Zvuči odlično, pristup informacijama uvijek i svuda. U kadi možemo čitati najnoviju kolumnu, a i na sjevernom polu možemo gledati Dnevnik iz Hrvatske, i to u 2 ili 3 klika.

Upravo zbog lake dostupnosti medija medijska pismenost postaje važnija no ikad. Osim što je za razumijevanje medija nužno znati čitati, važno je graditi i vještine kritičkog promatranja medijskog sadržaja. Prepoznavanje obrazaca i propagande, cenzure ili pristranosti postaje nova abeceda, a kritičko razmišljanje neizostavan alat za snalaženje u svakodnevici.

Primjerice, izvještavanje o nacionalnih suđenju bosanskohercegovačkoj šestorci. U šizofrenom medijskom okruženju suicida u live prijenosu, bez uporabe vještina medijske pismenosti vrlo je teško razlučiti što se na malim ekranima događalo. U nepredviđenim medijskim situacijama (udarnim vijestima ili „breaking temama“), vještine prepoznavanja odnosa moći u medijima, pristranosti, manipulacije ili propagande postaju ključnima. Zbog sličnih situacija i svakodnevnih nedoumica, emisija Akademska četvrt, koju financira Fond za pluralizam medija, ima stalnu rubriku „Mala škola medijske pismenosti“.

Cilj rubrike je na mjesečnoj bazi proizvoditi sadržaje koji potiču na promišljanje o medijima i upozoravaju na važnost kritičnog stava prema dostupnim medijskim sadržajima. Osim što educira o važnosti kritičkog razmišljanja, Mala škola bavi se i problemima s kojima se susreću novinari na terenu. Kako najbolje pokriti ”breaking” medijski događaj? Koje su prednosti i izazovi MoJo reportaže? Uz mobilno novinarstvo, pozabavili smo se i osnovnim novinarskim vještinama kao što su izrada priloga ili vođenje intervjua. Stoga ova serija priloga predstavlja idealnu kompilaciju za novinarske profesionalce i novinske početnike, učenike, video entuzijaste i sve one koji žele naučiti razumjeti medije koji ih svakodnevno okružuju.

Prethodne priloge potražite u nastavku: https://vimeo.com/album/4881758

 

Komentari

komentaraViše o


©2015 Televizija Student