LEGO programerska radionica

lego

Dječja radionica „LEGO mindstorms“ održana je u sklopu „Sata programiranja“ na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Uz još tri dječje i jednu radionicu za odrasle, „LEGO mindstorms“ privukla je najviše znatiželjnika. Od gotovo dvije stotine prijavljenih polaznika, pedesetak dječaka i djevojčica okušalo se u sastavljanju malih robota za koje su potom programirali naredbe.

Roboti su se različitim brzinama kretali naprijed, nazad i u obliku kvadrata te se vrtili oko svoje osi. Najzanimljiviji dio za polaznike radionice bio je kad su na svoje robote instalirali i programirali senzore za blizinu. Senzori su registrirali blizinu nekog objekta, nakon čega su roboti mijenjali smjer da izbjegnu prepreku.

Voditelji radionica bili su studenti i djelatnici fakulteta, a klincima su pomagali u shvaćanju uputa i zadataka koji su se pred njima našli. Nasmijanih lica, polaznici su nakon uspješno obavljenih zadataka primili diplome.

„Sat programiranja“, eng. Hour of Code, najveći je obrazovni globalni projekt, a održava se u čast tjedna informatičke edukacije. Sve radionice su besplatne, pa je tako ove godine broj polaznika u cijelom svijetu premašio brojku od nekoliko desetaka milijuna. FER se u projekt priključio po drugi put, a broj polaznika se, u odnosu na prošlu godinu, udvostručio. Glavni cilj projekta je dokazati da svatko može naučiti osnove programiranja u sat vremena.

Jana Rebrović

Komentari

komentara


Više o