Kovinopojasarski obrt obitelji Havel – tradicijski obrt koji živi već 4. generaciju

array(2) { [0]=> int(2254) [1]=> int(1) }

Na adresi Vlaška 86 nalazi se kovinopojasarski obrt Havel, zaštićen kao spomenik kulture grada Zagreba. Bavi se izvlačenjem raznih oblika od lima, uglavnom okruglih predmeta.

“Radimo sa svim vrstama materijala; željezni lim, podcinčani, bakreni, aluminijski”, kaže Dražen Radotović, vlasnik obrta.

Gospodin Dražen je u cijeloj priči od 1991.godine kada je došao kao zet u obitelj Havel. Prije nekoliko godina i sam je preuzeo posao.

“Ja sam 3. generacija, sin Luka je tu 4. generacija. Obrt je pokrenuo deda od moje supruge, August Havel 1953.- bio je u kompanjonstvu sa sinom Brankom; mojim tastom i ja sam naslijedio dalje”, ispričao nam je Radotović.

U ovom poslu se većinom rade male serije proizvoda. Mogu se napraviti i neke veće, ali ne kao u industriji. Upravo zbog toga su kvalitetniji; a po čemu su posebni?

“Kao obrt jest deficitaran, gotovo je izumro. Vezani smo remenom koji je oslonac za kovino-tiskanje. Tim palicama se to izvlači”, komentirao je Radotović.

Surađuju većinom s drugim obrtnicima, obnavljaju stare, kulturne spomenike ali i rade ponešto za industriju.

“Radimo tanjure za kotlovinu, kotliće za fišpaprikaš, radimo peke, bakrene džezve za kavu”, rekao je gospodin Radotović.

Ako je dobra godina, napravi se i do pet velikih poslova. No, kao i za svaki posao i za ovaj su potrebne određene mjere zaštite. Tempo rada je naporan i zahtjevan. No 19- godišnji Luka savladava sve vještine jer, kako kaže, djed ga je dobro naučio poslu pa mu nije teško. Sada je na stručnom osposobljavanju kod oca.

“Stalno sam gledao djeda i oca kako to rade. Zanimalo me da radim to što su i oni i tu sam dolazio na praksu, završio školu te počeo raditi i sada sam već 4 godine ovdje”, rekao je Luka Radotović.

U najbolja vremena radilo je i do 6 ljudi u ovom obrtu. Dokaz tome su i veliki broj priznanja i diploma koje su nam ponosno pokazali. Sada to drže samo njih dvojica. Koliko se isplati, kažu, teško je reći, ali kad si svoj gazda puno je lakše.

“Pa nadam se da ću jednoga dana preuzeti radionu, da ću nastaviti zanimanje i da će moja djeca nastaviti zanimanje”, rekao je Luka.

Straha od propasti nema. Kažu da je predanost radu tajna njihove pola stoljetne tradicije. Zahvaljujući njima, kovinopojasarski obrt u Zagrebu još dugo neće nestati.

Jasmina Grbavec

Komentari

komentara