Kako nastaju novine Global?

array(1) { [0]=> int(2556) }

Budući da je snimanje mobitelom na ‘ovim prostorima’ još uvijek dobrano nerazvijeno u odnosu na primjerice američko medijsko tržište u sferi televizijskog izvještavanja, ne bih rekla da je neobično što sam prema upotrebi mobitela u te svrhe osjećala svojevrsnu averziju. Tako sam se upustila u treći svoj mobile journalism snimivši proces nastanka mjesečnika Globala nastalog pri Fakultetu političkih znanosti. Što reći? Nakon neugodnog iskustva iz ožujka kad sam s terena donijela sate neupotrebljivog materijala, moram priznati da se trenutno ipak osjećam ugodnije pri pomisli na svoje mobilno iskustvo. Snimala sam ručnim stativom, takozvanim stabilizatorom zbog vizualne specifičnosti svakog priloga s mnogo zamišljenih švenkova, zoom-inova i zoom-outova.

Izrada novina Global: Planiranje from TV Student FPZG on Vimeo.

Osim što se na stabilizator zaista treba naviknuti iz nekoliko pokušaja, važno je posjedovati minimalno jednu stabilnu ruku kojom ćete uspješno upravljati ovim ručnim stativom. Naime, iako je njegovo kućište teže zbog umanjivanja neželjenih pokreta kamere, snimanje možete zaboraviti ako vaše ručice ne znaju mirovati jer će kadrovi biti potpuno neupotrebljivi premda bili magovi u montaži. Nadalje, ne zaboravite da mobiteli u odnosu na kamere ipak imaju ograničene mogućnosti, dakle s određene udaljenosti naprosto prestanu definirati fokus pa ih eventualno možete upotrijebiti za veće udaljenosti ili s mnogo maglovitih, ali autorskih snimki. Budući da sam prilikom snimanja koristila mnogo malih rekvizita poput malenih ljudi ili umanjene novinske redakcije, više puta sam se susrela s problemom gubitka fokusa kad je neki rekvizit trebao biti u prvom planu – vrlo oštar u odnosu na pozadinu. Drugim riječima, za takve ekshibicije svakako bih preporučila snimanje kamerom ili fotoaparatom. Uz to, mobiteli nisu predviđeni za švenkanje jer pokreti djeluju nezgrapno, neodređeno i estetski neprihvatljivo. Osim toga, čak i ako ‘zaključate’ fokus, on će se pri švenkanju izgubiti te možda narušiti kvalitetu snimke i kompozicije kadra. U svojoj vježbi imam priličan broj švenkova i zoomiranja tako da sam neželjenim promjenama ekspozicije i fokusa doskočila ne zaključavši ih prije paljenja snimanja, nego ručno manevrirajući oboma kako je tekao pojedini pokret kamere. Na koncu su kadrovi ispali prihvatljivi iako je za tako nešto puno efektivnije i jednostavnije koristiti farove ili pokretne stative umjesto ručnog stabilizatora. Isti „trik“ primjenila sam kod prelaska iz interijera u eksterijer jer zaključavanje fokusa odnosno ekspozicije naprosto nije imalo smisla. S mobitelima je bolje snimati ili vani ili unutra bez previše dinamičnih kadrova, odnosno prijelaza iz različitih prostora.

Izrada novina Global: Realizacija from TV Student FPZG on Vimeo.

No, ono što mi se treći put potvrdilo jest da je mobilna oprema za snimanje nevjerojatno praktična ako planirate prelaziti dug ili pak ‘neprohodan’ put do vaših snimateljskih lokacija. Na kraju krajeva, postoji kojekakva oprema za poboljšanje kvalitete snimaka – od raznih stativa, preko bežičnih i žičanih mikrofona pa sve do minijaturnih farova i lampica. U svakom slučaju – palac gore za snimanje mobitelima, ali ako ste jasno precizirali kako želite da vaš uradak izgleda. Za moju vježbu mobitel je bio sasvim u redu jer sam imala niz rezervnih mogućnosti za snimanje istih kadrova, scena i sekvenci pri čemu sam bila svjesna nedostataka u korištenju mobitela za snimateljske podvige. Ovdje ćemo pridodati i moje neiskustvo u snimanju općenito, a posebno u novoj sferi stvaranja priloga malenim aparatićima kojima je snimanje samo usputna funkcija.
Za gerilske snimateljske uvjete gdje je relativno nemoguće napraviti plan snimanja, mobiteli će biti odlični aparati za hvatanje najboljih snimki ako ste ‘vješti na okidaču’ i precizni pri promatranju svijeta oko sebe. S druge strane, ako planirate snimati konvencionalan i slabo kreativan televizijski materijal, topla je preporuka da se držite provjerene opreme za televiziju. Ipak, ako vam priča ima prostora za naknadne i neplanirane promjene te lagani kreativni zaokret, ne bojte se poigrati u montaži kako biste sirovinu učinili atraktivnijom, odnosno završni proizvod – ili pak popravili poteškoće nastale zbog ograničenih mogućnosti svakog mobitela. S obzirom da sam čitav svoj materijal snimala ručnim stativom te uz to imala mnogobrojne dinamične kadrove, u montaži sam za dio priče (kažem, samo dio jer je ostatak bio planiran s istim efektima) ubrzala pojedine sekvence što je automatski ‘obrisalo’ neželjene trzaje kamere. Ipak – nemojte se dovoditi u slične situacije ako to nije nužno, posebice zato jer za mobitele postoji čitava paleta kojekakvih stabilizatora ne bi li kadrovi bili što uredniji.

Izrada novina Global: Povezivanje from TV Student FPZG on Vimeo.

Rutinska napomena prije nego li završim jest da svakako sa sobom nosite rezervnu bateriju, punjač ili drugi mobitel iz jednostavnog razloga što programi za snimanje sišu nevjerojatnu količinu energije, posebice ako snimate nekoliko sati u komadu. Sva sreća, u današnjem digitalnom dobu sve od navedenoga je i više nego dostupno. A za kraj želim sve ohrabriti da pokušaju snimati mobitelima jer će se možda iznenaditi baš kao što je bio slučaj kod mene. Iako i dalje više cijenim regularne televizijske kamere, mora se priznati da je mobilno novinarstvo zaista revolucija u snimanju i novinarstvu.
Naravno, ako ih se zna pravilno upotrijebiti.

Komentari

komentara©2015 Televizija Student