Još jedna opcija za buduće studente – Daruvar osniva veleučilište!

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

Veleučilište smješteno u dvorcu

“Daruvar je za pokretanje veleučilišta dobio zeleno svijetlo od Zagrebačkog sveučilišta čiji su članovi zainteresirani za mentorstvo”, izjavila je dogradonačelnica Daruvara, Veronika Pilat. Veleučilište će biti javno, uz određenu participaciju, ali većim dijelom računaju na pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Za sada se projekt financira iz gradskoga proračuna, no to im neće biti dovoljno, pa su se za pomoć obratili Ministarstvu regionalnog razvoja.

Veleučilište je zamišljeno po uzoru na moderna veleučilišta najrazvijenijih zemalja svijeta. Pri izradi programa pošli su za strategijom EUROPA 2020 koja se okreće razvoju inovativnog i prirodoskladnog veleučilišta, te projekcije Svjetske akademije umjetnosti i znanosti koja predviđa velike promjene u zanimanjima već u sljedećih 15-tak godina. Pa će tako uz mentorske studije, ponuditi tri vlastita studija, a to su studij Medicinske rehabilitacije i znanstvenog turizma, studij Integrirane proizvodnje hrane i poduzetništvo, te studij Ekoenergetike.

Učionice i kancelarije veleučilišta bit će smještene u dvorcu grofa Antuna Jankovića, a laboratoriji će se nalaziti u Hrvatskom domu. Dvorac neće po prvi puta otvoriti vrata učenicima. U njemu se već nalazila osnovna škola Vladimira Nazora, ali prije nego primi studente u svoje odaje morat će proći energetsku obnovu.

Grad je objavio javni poziv da se prikupi potencijalni kadar koji je zainteresiran za sudjelovanje budućeg veleučilišta za koji se pobudio velik interes. Javilo se ukupno 123 osobe iz cijele Hrvatske.

U Hrvatskoj već postoji 13 javnih veleučilišta, u Zagrebu, Vukovaru, Kninu, Gospiću, Karlovcu, Rijeci, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Požegi, Čakovcu i Varaždinu.

Tekst: Mila Kovačević

Komentari

komentaraViše o