Jeste li znali da FPZG ima dramsku skupinu?

array(1) { [0]=> int(295) }

Unutar zidova Fakulteta političkih znanosti oformila se skupina kreativaca te osnovala dramsku skupinu fakulteta. Kao skupina postoje već 4 godine, a iza sebe imaju tri predstave.

Dramska skupina

Prva predstava pod nazivomt „Politika/djela/tijela“ dobila je rektorovu nagradu u lipnju 2011. godine. Druga predstava zvala se „Posljedica Josip Aleksandar Lelase“, a posljednja predstava „Voice from Europe“ nastala je pri kraju prošle akademske godine. Ista je izvedena prošle godine na Akademiji znanosti i umjetnosti, a osvojila je i posebnu rektorovu nagradu za tekst i projekt u lipnju 2013. godine. Na projektu sudjeluje 9 glumaca, redatelj, producent i kostimografkinja. Cijeli tekst i pjesme su napisane na engleskom jeziku jer je cilj dramske skupine ostvariti međunarodna gostovanja.

Ove godine, naši studenti su odlučili ponovno izvesti predstavu sa izmijenjenim i nadopunjenim tekstom te drugačijom glumačkom postavom. Tema je problem ”eurokrata” u poticanju građana EU-a na povećanje povjerenja i znanja o europskim institucijama. Europska unija i njezini procesi su putem medija i neznanja građana predstavljeni kao birokratsko-neutralni akter, s kojim se građani ne mogu identificirati i uspostaviti komunikaciju. Predstava prati novozaposlenu članicu kabineta koja u radu s asistentima razotkriva različite načine gledanja na europske procese od strane građana i općeniti problem građana u suvremenoj politici. Povezuje se s nemogućnošću poistovjećivanja pojedinca s političkim institucijama i sveprisutnom političkom apatijom.

Cilj predstave je prikazati da unutar zaposlenika Europske komisije postoje likovi s različitim pristupom prema EU birokraciji. Na kraju, protagonistica biva razočarana odazivom na izbore za Europski parlament i profilom izabranih političara, jer takav slab odaziv na izborima otvara pitanje legitimnosti modernih demokracija.

Autor teksta predstave, a ujedno i redatlj je Arno Vinković. Glumaca u predstavi ima devet: Tadeja Pigac, Vlatka Rudančić, Nina Remenar, Karmen Miletić, Bojana Klepač, Željko Poljak, Juraj Gajski, Vibor Brkić-Tot i Luka Mihačić. Za izgled glumaca zadužena je Tena Šetan, dok je za produkciju zadužen Marko Popović. Pri realizacije predstavi mladi glumci i realizatori predstave surađivali su s predstavi smo surađivali sa Centrom za Europske studije, Team Printom i Ožujskim.

Portret voditelja dramske skupine FPZg-a from TV Student FPZG on Vimeo.

Samu predstavu se može pogledati 6.4 2014. na Smotri kazališnih amatera u Zagrebu, a 22.4. će biti prikazana u “Gavelli”.

Autor: Iva Lapić

Komentari

komentara