Intervju s predsjednicom Udruge Televizije Student

Prije nešto više od dva tjedna u prostorima Televizije Student na Fakultetu političkih znanosti održan je sastanak u vezi osnivanja Udruge Televizije Student. Stvar je postala službena nekoliko dana kasnije kada je donesen Statut Udruge. Za predsjednicu Udruge izabrana je Kristina Baticeli, studentica i demonstratorica u studiju fakulteta i na Televiziji Student. Stoga sam iskoristio priliku i s Kristinom odradio kratak intervju o pokretanju Udruge, dosadašnjim dojmovima u radu na Televiziji Student te o planovima za narednu godinu na Televiziji Student.

Kristina (u sredini) na osnivanju Udruge

Kako to da je došlo do stvaranja Udruge Televizije Student?

Vjerovatno je cijela ideja krenula od Igora i Tene.

Koliko je trebalo pripreme da se osnuje Udruga?

Par dana, mislim. Dan-dva nakon sastanka o osnivanju Udruge, Rozalija je dovršila Statut, prikupila potrebne papire koje smo ispunili, potpisali i onda ih predala u Ured državne uprave kako bi se udruga upisala u registar udruga.

Tko je nazočio osnivanju Udruge? Postoje li neki kriteriji o broju nazočnih ljudi? 

Većinom zainteresirani studenti našeg fakulteta, nije nas bilo puno možda desetak, zajedno s prof. Tenom Perišin, Igorom Mirkovićem i Rozalijom Kučko koja je bivša studentica našeg fakulteta, a koja je odlučila pomoći nam u osnivanju. Što se tiče kriterija, mislim da nema neki određeni broj.

Glavni urednik TVS-a Igor Mirković upisuje se kao jedan od osnivača Udruge

Koja je uloga predsjednika Udruge?

Statut Udruge kaže da je moja uloga kao predsjednice Udruge zastupati Udrugu, rukovoditi njezinim radom, utvrđivati prijedloge programa djelatnosti i planove rada…i još puno toga. Ali, mislim da još ni sama nisam svjesna što je točno moja uloga.

Donešen je i statut Udruge. Ima li nekih točaka specifičnih za rad na Televiziji Student?

Većina tih statuta koliko sam čula su više-manje slična i jedino u čemu se najčešće razlikuju su u ciljevima i djelatnostima određene udruge. Tako je Udruga Televizije Student osnovana s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja  obrazovanja, medijske kulture i proizvodnje audiovizualnog programa i sadržaja. Iz toga proizlaze i ostali ciljevi, a i djelatnosti udruge. Cijeli Statut Udruge Televizije Student će biti dostupan tako da će svi moći pročitati statut.

Prof. Tena Perišin izabrana je za potpredsjednicu Udruge, a Rozalija Kučko (desno) za tajnicu Udruge

Kao autorica dokumentarnog filma o 50 godina FPZG-a koji je prikazan u najvažnijem tjednu TVS-a, kada je Televizija počela s emitiranjem, na poseban si način dala doprinos tom zlatnom jubileju.

Kad je televizija krenula s emitiranjem u tom tjednu Dražen Žerjav i ja smo završavali film jer je tad i Fakultet slavio 50 godina postojanja i u sklopu toga smo zadnjih pet mjeseci radili film. Film je bio gotov dan nakon otvaranja televizije tako da ja nisam sudjelovala u samom otvaranju televizije. U 50 minuta, koliko traje film pokušali smo prikazati povijest FPZG-a od njegovog otvaranja 1962. do danas. Tu smo pokušali razvoj fakulteta staviti u društveni i politički kontekst tako da se dobije dojam o vremenima kroz koja se fakultet razvijao, praktički smo uz razvoj fakulteta pokušali napraviti povijesni slikokaz važnijih događaja i nekih trivijalnih stvari u zadnjih 50 godina. Kad je film bio gotov onda sam se uključila u rad Televizije.

Gledatelji trenutno mogu uživati u simpatičnom blagdanskom programu. Kakvi su planovi za sljedeću godinu, pripremaju li se novi projekti?

Konkretne planove kako će izgledati program ne znam još, ali sigurno da će biti novih projekata. Stalno dolaze nove ideje tako da ćemo sigurno gledati uskoro i neke nove emisije uz ove koje do sad imamo (Alter Ego, Kopanje po arhivi, Z Balkona i neizostavna emisija Akademska četvrt). Prije blagdana se snimilo i nekoliko pilot emisija tako da ćemo vidjeti što će od toga dalje biti, a uskoro će krenuti i nova emisija “Građani svijeta” koju vodi profesor Zlatan Krajina. Radi se i na novom noćnom programu i još je par emisija u nastajanju.

Kako bi ocijenila  dosadašnji rad Televizije Student?

Do sada je bilo kaotično i zabavno. Mislim da smo dosta toga postigli u ova dva mjeseca. Konstantno se radi na novim idejama, emisijama, jinglovima… puno ljudi se želi uključiti i pomoći nam, što je super. Netko je bio rekao da se mi igramo televizije. Igramo se i učimo. Nadam se da će s vremenom ta igra biti još bolja.

Komentari

komentara


Zovem se Filip Fortuna, student sam 1. godine diplomskog studija novinarstva na FPZG. Kao jedan od urednika Akademske četvrti, središnje emisije na Televiziji Student, probat ću vam dočarati atmosferu i zanimljive priče s kojima se susrećemo pri stvaranju te emisije, kao i cijelog programa na TVS. Bit će tu i filmića i zanimljivih slika koji će vam opisati naše zgode. Do tipkanja! :)