Fuliranje kod uspinjače ili foliranje u Tomićevoj?

Zagrebačke ulice ovih su dana ispunjene čitavim nizom raznih sadržaja i ponuda koje uključuju jelo, piće, glazbu, suvenire, tradicionalne proizvode i mnoge druge zanimljivosti. Ukratko, i ove godine sadržaj na ulicama je bogat i svake godine sve raznovrsniji. Tako su neki od poznatijih blagdanskih punktova Jelačićev trg, štandovi u Gajevoj te kod Glavnog kolodvora i park Zrinjevac, koji je oživio štandovima, lampicama i živom glazbom u paviljonu u središtu parka. No, još jedan prostor u centru Zagreba oživio je u blagdanskom ruhu. U Tomićevoj ulici, poznatijoj kao “ulici u kojoj se ide do uspinjače”, pokrenut je kulturno-zabavni program pod nazivom “Fuliranje kod uspinjače”.

Tomićeva ulica i Fuliranje najposjećeniji su u večernjim satima

Stari duh Zagreba

Ideja samog projekta jest da se u samom centru grada oživi jedna mirna, tiha i ne toliko prometna ulica, najpoznatija po tome što vodi do uspinjače prema Gornjem gradu. Osnivači projekta upravo su u Tomićevoj ulici vidjeli taj neiskorišteni potencijal i priliku da se u uskoj i povučenoj ulici stvori topla i ugodna atmosfera. Također, ideja projekta jest da se zaživi stari duh grada Zagreba, točnije 30e godine 20. stoljeća, kada je grad cvjetao i kada su ostvareni mnogi veliki građevinski i drugi projekti.

Naziv programa potječe od poznatog lika iz komedije “Tko pjeva, zlo ne misli”, gospodina Ernesta Fulira, kojeg je izvrsno utjelovio glumac Relja Bašić, koji je ujedno i kum prvog izdanja ovog projekta. U stilu gospodina Fulira i njegovih poznatih citata i fraza, pogotovo u razgovoru s damama, Tomićevoj ulici organizatori su odlučili vratiti stari štih i duh grada kakav je bio nekad, a prodavače na štandovima odjenuti u odjeću toga razdoblja.

VINO&INO, inače wine bar u Šibeniku, ima svoju kućicu na Fuliranju kod uspinjače

Ponuda je zaista raznovrsna. Od štanda koji nudi samo kuhane proizvode (rakije, vino i sl.), do štandova gdje možete prigristi neki obični zalogaj, zatim razni autohtoni proizvodi, poput vina manjih hrvatskih proizvođača, a tu su naravno i klasični štandovi s kobasicama i drugim slasticama, koji se mogu naći i na drugim štandovima u centru grada.

Fuliranje – novitet ili samo još jedan u nizu blagdanskih punktova?

I sâm sam u nekoliko navrata posjetio Tomićevu i “fulirao” kod uspinjače. Moram priznati da nisam baš doživio nekakav “stari štih” Zagreba i da je ta ideja o vraćanju Tomićeve u “neko drugo vrijeme” i pretvaranja ulice u muzej više ideja nego što je sama sprovedena u praksu. Isto tako, nisam primijetio niti da prodavači imaju stare nošnje (bar ne svi, a ako ima nekolicina, to nije to), a i ponuda je samo jednim dijelom u duhu onoga doba. S pozitivnije strane, organizirani su razni popratni sadržaji koji barem podsjećaju na stara vremena (razna  kuhana pića, puštanje starih klasika).

Tomićeva ulica zbog svojih dimenzija ima nešto intimniju atmosferu

Jedna od prodavačica smatra da je najbolja specifičnost Fuliranja topla i ugodna atmosfera te srdačnost ljudi koji sudjeluju i navraćaju.
Kako bilo, treba pozdraviti još jednu inicijativu kojom je Zagreb dobio još bogatiji zimski sadržaj, a Tomićeva ulica je zasjala u drugačijem, vedrijem i življem ruhu, bez obzira bilo ono staro ili novo.

Vjerujem i da su mnogi od vas posjetili Fuliranje, pa me zanimaju vaši doživljaj Tomićeve ulice u ove zimske dane! 🙂

Komentari

komentara


Zovem se Filip Fortuna, student sam 1. godine diplomskog studija novinarstva na FPZG. Kao jedan od urednika Akademske četvrti, središnje emisije na Televiziji Student, probat ću vam dočarati atmosferu i zanimljive priče s kojima se susrećemo pri stvaranju te emisije, kao i cijelog programa na TVS. Bit će tu i filmića i zanimljivih slika koji će vam opisati naše zgode. Do tipkanja! :)