Foto: Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama!

array(2) { [0]=> int(62) [1]=> int(64) }

Foto: Ana Maria Kezerić

 U Zagrebu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Simboličnim skupljanjem potpisa za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Zagrebu je obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Organizatorice iz  Autonomne ženske kuće Zagreb, Centra za žrtve rata i Ženske mreže Hrvatske, upozorile su na poražavajuće brojke koje se tiču jednog od najraširenijih oblika ugrožavanja temeljnih ljudskih prava – nasilja nad ženama.

Prema hrvatskim statistikama, svakih 15 minuta jedna je žena pretučena, a godišnje u prosjeku 40 žena smrtno nastrada od ruke svog partnera. Kada je pak riječ o broju od 100 do 150 silovanja godišnje, zabrinjavajuć je podatak da na jedan prijavljen slučaj silovanja dolazi čak 20 neprijavljenih slučajeva. Strah od počinitelja, dugi sudski procesi, osjećaj krivnje i odgovornosti i nepovjerenje u nadležne institucije samo su neki od razloga neprijavljivanja nasilja.

Foto: Ana Maria Kezerić

Upravo zato, koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb, Neva Tolle istaknula je važnost ratificiranja Konvencije. “Ako Hrvatska potpiše, tj. ratificira tu Konvenciju, tada će ženska ljudska prava, tj. život bez nasilja, biti lakše realizirati”, istaknula je Tolle, koja se osvrnula i na konačni prijedlog Obiteljskog zakona koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja sljedeće godine. Prijedlog zakona nazvala je sramotnim i diskriminirajućim za prava žena.

Spomenuta konvencija predstavlja sveobuhvatni pravni okvir primjenjiv na sve oblike nasilja nad ženama i obiteljsko nasilje. Na snagu stupa nakon deset ratifikacija, a prihvaćena je u travnju 2011.

Foto: Ana Maria Kezerić

Tolle je pozvala sve građane/ke da daju svoj doprinos i podupru kampanju svojim potpisom ili slanjem poruke na internetskoj stranici Potpisujem.org. „Cilj kampanje je utjecati na promjenu svijesti cijelog društva, svakog pojedinca, da nijedan oblik nasilja nije ispravan način rješavanja problema“, istaknuto je na stranici. Kampanja također informira građane/ke o obvezama koje država preuzima ratificiranjem konvencije, a tiču se poboljšanja sadašnjeg sustava odgovornosti institucija te daljnjeg sprječavanja nasilja.

Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama ove se godine odazvao znatan broj ljudi. Ovaj se međunarodni dan službeno obilježava odlukom Ujedinjenih naroda od 1999. godine. Upravo na ovaj datum obilježava se u znak sjećanja na 25.11.1960., kada je diktator Rafael Trujillo u Dominikanskoj Republici dao brutalno ubiti političke aktivistkinje, sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal. Ove su heroine i danas poznate kao simbol nacionalnog i feminističkog otpora.

Komentari

komentaraViše o