Eupedia – Garancija za mlade

array(1) { [0]=> int(62) }

 

Eupedia – Garancija za mlade from TV Student FPZG on Vimeo.

“Ja mislim da se u Hrvatskoj nećemo zaposlit’ i ‘Diploma ne vrijedi apsolutno ništa”- samo su neki od odgovora mladih ljudi kada su ih novinari Televizije Student pitali što misle o zaposlenju nakon fakulteta.

Hrvatska je po nezaposlenosti mladih treća u Europi, odmah nakon Španjolske i Grčke. Europska unija od sada garantira zaposlenje ili obrazovanje svima između 15 i 29 godina.

Garancija za mlade koncept je Europske unije baziran na ideji da svakoj mladoj osobi u roku od 4 mjeseca od ulaska u nezaposlenost treba ponuditi oblik obrazovanja, stručne prakse ili zaposlenja. Taj se koncept već primjenjuje u Austriji i Finskoj, ali bitno je naglasiti da se isti model ne može primijeniti na različite zemlje.

Svaka država radi svoj implementacijski plan. To je opširan dokument koji sve sadrži reforme i mjere koje država mora napraviti kako bi se uspostavio sustav. Na hrvatskoj verziji garancije radilo je 17 organizacija. Vlada je u travnju usvojila plan, a sada ga treba odobriti Europska komisija.

U okviru projekta DAY koji financira Europska unija, a provodi Televizija Student, snima se  obrazovni video priručnik EUpedia koji bi radno mogli nazvati  „Kako do projekta koji financira EU?  EUpedija je sastavljena od 20 video priloga u kojima studenti novinari provode gledatelje kroz labirint europskih projekata i fondova.  Na popularan naćin, studenti novinarstva ukazuju na brojne mogućnosti koje se pružaju mladima. Teme su različite – od objašnjenja različitih fondova – predpristupnih i strukturnih, financiranja udruga mladih, programa Erasmus +, programa Obzor 2020 i mogućnosti koje se nude  mladima.

Komentari

komentara